В залата на Бизнес инкубатора официално бе открито 14-то издание на форума "Февруари – Месец на Америка в Кърджали". Проявата традиционно се организира от Дружество "Приятели на САЩ" със съдействието на Община Кърджали и посолството на САЩ, предадоха за "Фокус" от пресцентъра на местната власт в областния град.

Гости на форума бяха заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова, народните представители Валентин Тончев, Байрам Байрам, Елван Гюркаш и Павлин Кръстев, членът на Атлантическия клуб Недко Тодоров, директори на училища, ученици от кърджалийски учебни заведения, директорът на РБ "Н.Й. Вапцаров" Елисавета Кехайова, граждани.

Форумът бе открит от председателя на дружеството "Приятели на САЩ" Валентина Иванова, която представи гостите и даде думата за приветствие на заместник-кмета Веселина Тихомирова. Тя поздрави аудиторията от името на кмета Ерол Мюмюн и от свое име, като подчерта, че Община Кърджали е съорганизатор на форума още от първото му издание.

"В рамките на един месец Кърджали ще бъде домакин на редица прояви, посветени на добрите отношения между България и САЩ. Ученици от кърджалийските училища за пореден път ще могат да демонстрират умения и познания в конкурса за превод от английски език. Разбира се ще има и още много събития, насочени към утвърждаването на приятелските взаимоотношения между България и САЩ", каза Веселина Тихомирова.

Като пример за сътрудничеството тя припомни, че Община Кърджали е побратимена с град Елхарт, щата Индиана.

"През 2008 година, по предложение на дружество "Приятели на САЩ“ , Общинският съвет в Кърджали гласува в града да има улица, носеща името на първия американски президент Джордж Вашингтон. А в американския град Елхарт има парк на името на Кърджали", подчерта в приветствието си Веселина Тихомирова.

Депутатът Валентин Тончев изнесе лекция пред аудиторията на тема "Перспективи в развитието на българо-американските отношения 120 години по-късно“, в която акцентира върху предизвикателствата пред НАТО и ЕС в контекста на войната в Украйна, тероризма и все по-разширяващата се вълна от популизъм в страните от Европа.

"Изправени пред тези предизвикателства и още много други, смятам, че не можем да си позволим разрив в трансатлантическите отношения, в свят в който много участници се ръководят от други цели и ценности в преследване на друг глобален ред. Като стратегически партньори трябва да сме обединени. Защото, за да гарантираме мира и сигурността и да засилим икономическото сътрудничество, ни е необходим по-ефективен ЕС и по-ефективни САЩ", подчерта в лекцията си народният представител Валентин Тончев.

След лекцията на Валентин Тончев последваха въпроси от залата относно предстоящите избори на много места по света и това, което те вещаят в геополитически план. А в края Валентина Иванова направи кратка ретроспекция на развитието на отношенията между Кърджали и Съединените щати и приноса за това на дружеството "Приятели на САЩ".