Столичната община започва аварийно изграждане на подпора на моста на бул. "България“. Това съобщиха от администрацията на сайта си. Предприемаме действия по аварийно подпиране на мостовото съоръжение на бул. "България“. Това заяви зам.-кметът с ресор финанси и обществено строителство Иван Василев, който провери на място строителните дейности.  

"От вчера започнахме работа по изкопа, който ще осигури възможността за изграждане на бетонова основа върху която да стъпи скеле, което ще подпре моста. Безопасността на хората е основен приоритет за нас  и с нея няма да направим компромис“, посочи още Иван Василев

След изграждането на скелето ще бъде пуснато движението под мостовото съоръжение. 

Аварийните дейности станаха  възможни след като главният архитект издаде протокол по чл. 195 и  чл. 196 от Закона за устройство на територията, които посочва обекта като авариен и дава възможност на Столичната община да започне работа.

Мостът беше затворен за движение през месец май поради изместване на една от колоните. Още тогава общината възложи на инженерите от УАСГ като специалисти по мостови съоръжение  да направят обследване и да дадат препоръки.  Изграждането на скеле стъпва на инженерните препоръки и на проекта, които са изготвили от УАСГ.

На следващ етап междуведомствена работна група ще определи бъдещето на съоръжението и това  как да бъде укрепен и ремонтиран самият мост. Зам.-кметът на София Иван Василев припомни, че съоръжението е  собственост на държавата, "но когато държавата отсъства Столичната община е тук, мисли за хората и прави всичко необходимо да се погрижи както за  безопасността на хората, така и да осигури движението под моста“.

Реконструкцията на ул. "Опълченска“ върви по график, каза още Иван Василев.Това е изключително важен обект, който изгражда така необходимата подземна инфраструктура – водопровод и канализация. Канализацията по улицата е над  100- годишна и с тази реконструкция ще се подобри значително начинът на живот на гражданите. 

Разширява се и  габаритът на ул. "Опълченска“, за да се приоритизира градския транспорт. Във връзка с притесненията на гражданите, свързани с премахването на дървета Иван Василев посочи, че проектът предвижда да бъдат засадени над 100  нови дървета, като 50 от тях ще бъдат засадени по самата улица. След реконструкцията ул. "Опълченска“ ще бъде много по- зелена, посочи още Иван Василев.   Продължават и строителните дейности по бул. "Тодор Каблешков“.