Започва строителството по модернизацията на жп възел "Пловдив", който е сред най-важните железопътни връзки в България, с голямо регионално-икономическо и стратегическо значение, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. Официалната церемония "първа копка“ по изпълнение на проекта се състоя на ІІ-ри перон на Централна гара Пловдив. В нея участваха генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет инж. Държиков и изпълнителят на проекта.

С реализацията на проекта значително ще намалят задръстванията при автомобилния трафик и вредното въздействие върху околната среда в град Пловдив и региона. Ще се създаде възможност за повишаване на скоростите за пътуване с железопътен транспорт по основното направление на Коридор "Ориент/Източно - Средиземноморие“ от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието.

Преди първата копка благосвет отслужи епископ Арсений.

Инж.Красимир Папукчийски каза, че това е един от най-важните проекти за тях и той ще даде възможност за по-добра транспортно-комуникационна схема в трада. "Гара Пловдив е ключова за нас, два от най-важните коридори се пресичат през нея", добави той и изказа надежда проектът да бъде завършен в срок и съоръжението да бъде гордост за всички.

Папукчийски добави, че най-вероятно изпълнението на проекта ще причини достатъчно притеснения за пловдивчани, но е важна целта.

След това връчи на изпълнителя разрешението за строеж. Обърна внимание на изпълнителя, че този проект ще бъде гледан под лупа, защото се намира в тежка урбанизирана среда.

Кметът Здравко Димитров също поздрави пловдивчани с началото на проекта и се извини за неудобството, което ще причини. "Наистина това е дългоочаквано събитие. Съоръжението е важно, ще свърже два големи района в града, което ще реши отчасти проблемите на транспортния трафик", добави Димитров.

Той също се надява проектът да бъде приключен в срок и през 2023 година да се съберат на същото място, за да се поздравят с вече изграденото съоръжение, което Пловдив заслужава.

Цветана ТОНЧЕВА