По повод 14-ти септември - Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН - МВР, в периода 9-15 септември 2024 г. ще се проведе традиционната кампания на ГД ПБЗН - "Седмица на пожарната безопасност". В този период са планирани различни демонстрации, занятия и разяснителни кампании за популяризиране на дейностите, осъществявани от службите за пожарна безопасност и защита на населението.

От 09 септември до 15 септември, от 16:00 до 19:00 часа в рамките на Дни на отворените врати всеки, който има желание, може да посети районната служба ПБЗН в Габрово. Ще бъде популяризирано доброволчеството и ще се дават разяснения за възможностите за обучение за доброволци на лица, навършили 16 години. 

Служителите от РДПБЗН и РСПБЗН – Габрово ще посетят габровски детски градини, където са организирани срещи с групите за предучилищна подготовка за популяризиране на пожарникарската професия. 

На 11 септември от 16:30 до 19:00 часа е и най-атрактивната за деца, а и за възрастни, част от кампанията, по време на която в двора на пожарната в Габрово ще бъде представена наличната специализирана техниката и ще се демонстрират нейните възможности.

В седмицата на пожарната безопасност е предвидено  още провеждане на пожаро-тактическо занятие, отдаване на почит и поднасяне на цветя пред "Паметник на пожарникаря" в двора на РДПБЗН - Габрово, среща с ветерани на пожарникарската професия работили в РДПБЗН - Габрово.

Седмицата на пожарната безопасност е изключително важна кампания, с която още веднъж ще обърнем внимание върху повишения риск от пожари, върху обучението и подготовката, за да знаем как да реагираме в случай на пожар, ще насърчи превантивните мерки, които намаляват риска от възникване на огненото бедствие и нещо изключително важно – ще отдадем подкрепата и признателността си към пожарникарите и тяхната отдаденост на службата да спасяват. Всички инициативи, включени в програмата на Седмицата, са от съществено значение за справяне с нарастващите предизвикателства, свързани с пожарната безопасност в условията на климатичните промени.