Двадесет и шестото издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2024г., организиран от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, ИАБЧ, най-големите детски издателства и много приятели и спомоществователи, се открива днес, 8 май, и ще продължи до 10 май 2024г., включително. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене ще премине под почетния патронаж на Министерството на културата на РБългария. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – господин Стефан Радев

. Вече 26 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси вдъхновява децата към творчество, а Националната награда "Константин Константинов“ вече повече от 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. И тази година събитията от фестивалната програма са насочени към реализиране на тези цели. В трите фестивални дни писатели, илюстратори и издатели от страната и чужбина в многобройни срещи ще покажат на малките читатели най-добрите постижения в приказния и реалния свят на детската литература. Три дни фестивалът ще бъде и сцена за изява на възможностите на много млади дарования от цялата страна, които чрез словото, песните и танците ще отправят своите първи послания на творци. В Сливен ще си дадат среща и много талантливи малки поети и писатели, и майстори на най-красивите кукли на любими литературни герои - участници в различните конкурси, които се провеждат в рамките на фестивала.  По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 8 май от 10:00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров" – гр. Сливен. Водещ ще бъде актьорът Христо Хр. Симеонов, а в спектакъла ще се включат и актьорите: Силвана Петрова и Андрей Иванов. В концерта за откриването на фестивала ще участват: сладкогласните певици от детски хор "Милка Стоева" – гр. Бургас с диригент Мариета Секлемова и от вокална група "Славейче" при ОУ "Христо Ботев" - Сливен; най-малките балерини от Балетна школа "Пети па“-Сливен с художествен ръководител Петя Вънева; балерините от балет "Тиара" към Военен клуб - гр. Айтос с ръководител Златина Колева; талантливи музиканти от НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров“ – Бургас и най-добрите танцови двойки от Клуб по спортни танци "Сливен“ с художествен ръководител Цанка Иванова. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от Стефан Радев – кмет на Община Сливен. В церемонията по откриването ще се включат и областният управител на Сливенска област Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, членове на Организационния комитет на фестивала, гости и участници във фестивалната програма, много деца.

Програмата на първия ден от фестивала включва два спектакъла и два концерта на открита сцена, откриване на четири изложби, премиери на пет нови детски книги, кръгла маса с международно участие на тема: "Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“, литературен маратон по училища с писатели и издателства - гости на Фестивала.

На специална пресконференция, от 12:00ч., в РБ "Сава Доброплодни", председателят на журито за определяне носителите на Националната награда "Константин Константинов" – за принос в детското книгоиздаване ще обяви носителите на наградата в различните категории за 2024г. Ще бъде съобщена и наградата на детското жури в категория "Автор". Минути след откриването на фестивала, от 11:00ч., във фоайето на първия етаж на ДТ "Стефан Киров" ще бъде открита изложба "Театрални кукли на любими литературни герои" с творби на участниците в XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои - 2024. В тазгодишното издание на конкурса се включиха над 200 деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от специализирани школи и училища от цялата страна. От сръчните им ръце оживяха над 210 кукли на любими герои на известни и обичани от децата литературни герои.

По традиция част от проявите от фестивалната програма са планирани за провеждане на открита сцена построена на площада пред сградата на община Сливен.

И тази година централният площад и ларгото ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще бъдат представени няколко спектакъла, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Приказният маратон ще започне в първия ден на фестивала, в 12:00ч. Ще бъде представен спектакълът "Умници юнаци" - по приказки на Елин Пелин на ДКТ – гр. Стара Загора. /Драматизация и режисура: Красимир Господинов; Сценография: Евелина Савицка; Музика: Георги Генов; Участват: Росица Спасова, Тянка Радева, Яна Шереметова/. От 16:30 ч. на Откритата сцена ще започне спектакълът "Сливи за смет“ по мотиви от български народни приказки на ДКТ - Бургас. Режисьор: Петър Тодоров; Сценография: Ханна Шварц; Музика: Десислава Минчева; Участва: Десислава Минчева.

От 11:00ч. на Открита сцена ще започне концерт "Здравей, наш фестивал!“ с водещ: Христо Хр. Симеонов. В програмата ще се включат: сладкогласните певици от детски хор "Милка Стоева" – гр. Бургас с диригент Мариета Секлемова и от вокална група "Славейче" при ОУ "Христо Ботев" - Сливен; балерините от Балетна школа "Пети па“- Сливен с художествен ръководител Петя Вънева, от балет "Тиара" към Военен клуб - гр. Айтос с ръководител Златина Колева и от балет "Барби" към Военен клуб - Сливен с художествен ръководител Силвия Терзиева.

В първия ден на фестивала за талантливите малки поети, писатели и художници са организирани два майсторски класа.

От 10:30ч., в РБ "Сава Доброплодни" ще се състои майсторски клас по творческо писане "Граматика на фантазията" с модератор Весела Фламбурари. В интересното и провокативно занимание ще се включат над 20 деца и юноши - участници в тазгодишния Национален литературен конкурс на тема "Щастието е възможно".

  От 12:30ч. в – Общински детски комплекс-Сливен /ул. "П. Славейков“8/ ще се проведе уъркшоп "Тайните на илюстрацията“ с деца от школи по изобразително изкуство с модератор: Ралица Мануилова. Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В първия ден на фестивала ще бъдат открити три изложби – илюстрации. В галерия "Димитър Добрович" /бул. "Цар Освободител" № 13/ от 11:30ч. ще бъде открита изложба – илюстрации на Кирил Златков - носител на Националната награда "Константин Константинов", категория "Илюстратор" за 2023г. изложбата ще бъде открита от художника Борис Стоилов. Посетителите ще получат безплатно каталог на изложбата, издаден от РБ “Сава Доброплодни“ с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Кирил Златков е роден през 1969г. в гр. Варна. Завършил е специалност "Графика" в Националната художествена академия - София през 1996г. Изявявал се е в различни области на визуалните изкуства – графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Работил е и в областта на рекламата като арт директор и творчески директор. Преподавал е шрифт и типография във Варненския свободен университет. Кирил Златков е художник, проникновен изследовател и познавач на взаимодействията между образ и текст. Автор e и на десетки плакати, страстно е отдаден на изкуството на книгата в неговите различни превъплъщения: оформление, типография, илюстрация, шрифт и визуална цялост. През последните години фокус на дейността му са книгите. Съвместно със Зорница Христова създава картинните книги "Когато искам да мълча" /2015/ и "История за краля и дъжда" /2019/. Той е не само художник на книги за деца, а и оформител на корици на книги, комикси и др. Сътрудничи с издателствата: "Точица“, "Факел Експрес“, "Жанет 45“, "Аквариус“, Издателство за поезия "Да“, "Колибри“, "Лист“, "Сиби“, "Валентин Траянов“ и др. Има няколко самостоятелни изложби и много участия в различни общи експозиции, биеналета и триеналета в страната и по света.

Един от авторите е на инициативата "За българска кирилица"(cyrillic.bg). Куратор е на изложбите "Нова българска типография - 1" (2013) и "Нова българска типография - 2" (2019). Носител е на множество награди, сред които: Награда за български автор - Триенале на сценичния плакат, 2010г.; "Златен лъв" 2014г. за кн."Даниил Хармс. Избрани произведения". Издателство "Факел експрес"; "Хр. Г. Данов“ 2015г. за детска книга – за книгата "Когато искам да мълча" - авт. Зорница Христова, изд. "Точица“; Наградата "Златна четка“ 2017г. - за художествено оформление; Награда за български автор на Международното триенале на сценичния плакат - София за плаката му "Театърът – това съм аз"; Наградата "Христо Г. Данов“ 2020г. в категория "Дизайн и оформление на книга“; Националната награда "Константин Константинов“ 2023г. - за принос в детското книгоиздаване, в категория "Илюстратор“, за художествено оформление на книгата "Мишките отиват на опера“ с автор М. Донева /ИК “Жанет 45“/; Голямата награда в конкурса "Шопен 200" и др.  В Къща "Миркович“ /ул.“Г. Миркович“ 10/ от 12:00ч. ще бъде открита изложба-илюстрации на Дешка Денева по книгата на Цоню Калчев "Пей ми, славею чудесни!“ по проект на РБ "Петко Р. Славейков“ – гр. Велико Търново.

В изложбена зала "Май" /бул. "Цар Освободител" № 1/ от 13:00ч. ще бъде открита изложба – илюстрации от V Международен студентски конкурс на тема: "Из приказния свят на Йордан Радичков" и награждаване на отличените участници. Конкурсът се организира за пета поредна година от РБ "Сава Доброплодни" с подкрепата на НХА – София. В конкурса със свои творби участват 27 студенти /с 54 творби/ от НХА-София, ВТУ-Велико Търново, Художествената академия в гр.Сараево /Босна и Херцеговина/. Изложбата ще бъде открита от художника Петър Станимиров – член на журито за определяне на носителите на наградите от конкурса и от д-р Росица Петрова-Василева – организатор на Националния фестивал на детската книга и на студентския конкурс за илюстрация. След откриването на изложбата ще се състои и церемония по награждаване на отличените участници: /I награда: Благовеста Нейчева /НХА – София/; II награда - Габиела Земярска /НХА – София/; III награда - Samra Džebo /Academy of Fine Arts in Sarajevo, Department of Graphic design/; Осем поощрения за: Йордан Хаджистойчев /London College of Contemporary Art Graphic Design/; Елизавета Белова /НХА – София/; Йоанна Тодорова /НХА – София/; Анна-Мария Здравкова Каменарова /НХА – София/; Теодор Мирчев /НХА – София/; Марина Иванова /НХА – София/; Неда Атанасова /НХА – София/; Merjem Jasavić /Academy of Fine Arts in Sarajevo, Department of Graphic design/. Паричните средства за отличените на призовите места участници са осигурени от Общински съвет-Сливен. И в трите дни на фестивала са включени премиери на интересни детски книги, които ще се състоят в ДТ "Стефан Киров" – Сливен в административната сграда на Природен парк "Сините камъни“. В първия ден, от 11:30ч. в Драматичен театър "Ст. Киров", /фоайе/, е премиерата на книгата "Изобретенията на мечока Дърабъра" на Петя Кокудева. /ИК “Мармот“/

Петя Кокудева е родена на 17.09.1982г. в гр. Смолян. Завършила е Журналистика и Творческо писане в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като репортер във вестник "168 часа" и Дарик радио, като съавтор на предаване в радио НЕТ и сценарист за куклен театър, копирайтър в международна рекламна агенция. Интересите ѝ са в сферата на детската литература - занимава се с драматургия за куклен театър и води "Рубрика за децата и въображенията" - "Граматика на фантазията". Aвтор е на стихосбирката "Лулу"(2011), с която печели Специалната награда на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет"(2012), “Поздрави от синята палатка“ (2019) и на книгите за деца: "Малки същества" (2014), "Питанки"(2016), “Лупо и Тумба".Ч.1.,Ч.2(2018) и "Юху-Буху-Измислячус!“(2022). Най-новите ѝ книги са "Изобретенията на мечока Дърабъра“ (2023) и "Патагонци, тролове и още мои роднини“ (2024). Книги и отделни произведения на Петя Кокудева са преведени на няколко езика: "Лупо и Тумба“ е издадена на немски в eta Verlag (2018) и на унгарски през 2020 година. Отделни нейни текстове излизат в издания и антологии на македонски, руски, сръбски, чешки и английски език. Петя Кокудева е носител на 4 национални награди за литература, между които и Националната награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване, категория "Автор“ (2017). От 12:30 до 13:30ч. в ДТ "Стефан Киров“ ще се състои премиерата на книгата "Злато от Загрей“ на Весела Фламбурари /2024, ИК “Кибеа“/.

Весела Фламбурари е родена през 1967г. в г. Добрич. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов'“, магистърска степен по "Актьорско майсторство за куклен театър“ в класа на проф. Николина Георгиева, а по-късно и СУ "Климент Охридски“, магистърска степен по "Културология“ с научен ръководител проф. Ивайло Знеполски. В. Фламбурари е била автор и водещ на детското неделно предаване "Тинтири-минтири" по програма “Хр. Ботев" на БНР (1993-2000) и на тринадесет епизода "Приказчици" от телевизионната поредица на БНТ "Лека нощ, деца!" (2008). Автор е на детските книги: "Приказки за мъничета" (1999); фантазийния роман "Приказки от Горната земя": кн. 1. "Мина, магиите и бялата стъкленица" (2005) и кн.2. "Мина и магията за предсказание" (2006); "Приказчици" (2006); "Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина." (2009); "Приказки за театър" (2009); "Приказчици, приказчици" (2010); "Коледни приказчици" (2010); "Майска нощ с феята – Кандилка" (2012). В периода 2015-2017г. излизат преработените и допълнени: кн.1. "Мина, магиите и бялата стъкленица" (2015), кн.2. "Мина и магията за предсказване" (2016) и кн. 3. "Мина и тайната на магиите" (2017) от фантазийната трилогия "Приказки от Горната земя"; "Майстори на феи" (2017); "Ния и таласъмското съкровище“, кн. 1 от поредицата "Приказки от Мъгливия остров“ (2022); "Майска нощ с феята-кандилка“, кн. 2 от поредицата "Приказки от Мъгливия остров“ (2023); "Мина, магиите и бялата стъкленица“, трето преработено и допълнено издание (2023); "Злато от Загрей“ (2024). Нейни книги са преведени на английски, сръбски, унгарски и хърватски език. Член е на Съюза на българските писатели. Весела Фламбурари е носител на Националната награда за детска литература "Петя Караколева“ (2010), Националната награда "Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване, в категория "Автор“ (2011), Наградата "Мaлкият принц" на фестивала "Везаний мост“, Босна и Херцеговина (2012), на Националната награда "Най-добър детски фантаст“/България/ (2014), Награда от Национален клуб за фентъзи, фантастика и хорър (2020), Международна награда като съавтор в Songs of peace, the World’s biggest anthology (2020), Български автор на годината на Национален фентъзи клуб Цитаделата (2024) и др. От 13:30ч. в ДТ "Стефан Киров“ – Камерна зала ще се състои премиерата на книгата "Арменски приказки“ на Силва Налбантян - Хачерян. /ИК “Емас“/.

 Силва Налбантян-Хачерян е родена през 1967г. в гр. Пловдив. Завършила е ПУ "Св. Паисий Хилендарски“ с магистърска степен по Педагогика. В родния си град работи като учител в ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян“, а след като се премества да живее в София преподава в ОУ "Уилям Сароян“. Дълги години е хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“ по различни специалности, включително и в спец."Арменистика“. От 2001г. работи в Министерството на културата. Понастоящем е директор на дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“. Доктор е по Теория на възпитанието и доктор на науките по Фолклористика.  Автор е на сборниците с разкази "Отломки“ (2015) и "Белене на ябълки“(2023), на монографиите "Нематериално културно наследство – политики и практики за неговото опазване“ (2019), "Културни институции и интеркултурно възпитание" (2009), "Възпитателни възможности на културните институции за интеграция на етническите общности в Република България“ на английски език (2008), на редица студии, статии и есета, публикувани в научни и популярни издания у нас и в чужбина. Сценарист е на документални филми в областта на опазване на нематериалното културно наследство. Познаваща отлично арменския фолклор, бит и култура, тя ги популяризира като е съставител, автор и преводач на четири книги с арменски народни приказки (2005, 2006, 2023), две от които двуезични (на български и арменски език).

От 14:30ч. в ДТ "Стефан Киров"- Фоайе, ще се състои представяне на книгата "Бягство към вкъщи“ на Габриела Георгиева. /ИК “Така започна всичко“/.

Габриела Георгиева е родена на 21.04.1996г. в гр. София. Завършила е Психология в Нов български университет /2022./. Работила е като преподавател по английски език и психология в престижни заведения като Britanica, Advance, Европейски център по невронауки, Darbi College и др. В момента е ресурсен учител в Британското училище в София. За нея детско-юношеското развитие е както професия, така и мисия. Тя активно работи с деца със СОП и поведенчески трудности. Мечтае да създава литература, която да служи за основа на диалог за емоциите и да бъде крачка към достигане на по-добро самоосъзнаване, както за децата, така и за възрастните, които работят с тях. Дебютът й в детската литература е романът й "Завръщане към вкъщи“/2023/ издаден от ИК “Така започна всичко“.

В първия фестивален ден ще се състои още една премиера - на книгата на Петя Кокудева "Патагонци, тролове и още мои роднини“ на /ИК "Жанет 45“/ - книга за екзотични пътувания и уникални приключения в далечни и непознати за европееца места и порядки, адресирана към тийнейджърите и младежите. Тя е с начален час 15:30ч. и ще се състои в Камерна зала на Драматичен театър "Ст. Киров".

Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие по проблемите на детската книга. От 14:00 до 17:30ч. в РБ "Сава Доброплодни" ще се проведе форумът, който тази година е на тема: "Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. В нея със свои доклади ще се включат 17 участници – литературни критици, университетски преподаватели, издатели, автори, преводачи и библиотечни специалисти от България, Гърция, Чехия, Унгария, Сърбия и Турция. Целта на форума е чрез преглед на конкретни произведения от съвременната детска и юношеска литература да се очертаят тенденциите свързани с трансформациите на литературните герои и да се анализират моделите на поведение, които закодираните в тях послания изпращат; да се изследват различните образи, техните характеристики, ценностната система на персонажите; да се откроят новите "стойностни" послания от тенденциозните, сензационни и дори опасни на моменти залитания в изкуството, които в днешния глобален свят твърде лесно достигат до младия читател. Докладите са издадени в двуезичен сборник – на български и английски език, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 Наситеният с прояви първи ден на XXVI Национален фестивал на детската книга ще завърши с концерт "И мечтите си чудесни - да превърнем в песни!", oт 17:30ч., на Откритата сцена на бул."Цар Освободител"1, с водещ актьорът Христо Хр. Симеонов. В концерта със свои изпълнения ще се включат: гайдарят Неделин Желев (13г.) от Национално училище за фолклорно изкуство - гр. Котел; балерините от балет "Тиара" към Военен клуб - гр.Айтос с ръководител Златина Колева; малките танцьори от Детско-юн