Близо 4000 изпълнители от три континента участват в 23-тото издание на Националния фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие, който започна днес в родопски град и ще продължи и на 7-ми и 8-ми септември.

"Участниците от България са групи от над 120 читалища в цялата страна. Фестивалната програма в трите дни е запълнена на 100% и дори се налага да се анулират обедните почивки и кафе-паузите по предварителната програма, тъй като има много голям интерес от страна на участниците от всички фолклорни области на страната. Участват гости от Русе, Сандански, Хасково, Кърджали, Добрич, Варна и други краища на България и наситеността и разнообразието от песни, мелодии и надсвирване ще бъде голямо“, каза за "Фокус“ кметът на Неделино Боян Кехайов. "

Силно е присъствието и на международните групи. Тази година има 13 групи от 10 държави. Участниците са от Турция, Полша, Кипър, Грузия, Мексико, Черна гора, Гърция, Молдова, Македония – три групи и Индия.

Конкурсната програма започна днес, в Деня на Съединението на България, а официалното откриване на празника ще бъде тази вечер от 19:00 часа.

Тази година Фестивалът на неделинския двуглас съвпада и с отбелязването на 50-годишнината от обявяването на Неделино за град. Това е и причината освен конкурсна програма, да има и много концертни изпълнители, като музиката ще продължава и трите дни до след полунощ, посочи Кехайов. Сред поканените изпълнители са Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев“, Алекс Робов, Алисия, Скандау, Николай Славеев, Лидия, Молец, Калина и Невена, Нелина, Диогенис и Тони Стораро. Финалът на фестивала ще бъде след полунощ в неделя със светлинно шоу. 

Кметът на Неделино уточни, че в трите дни на фестивала се очаква трафикът да бъде засилен в града и околностите. Вече са заети и по-голяма част от хотелите и частните квартири в Неделино и околните населени места, като се очаква посетителите да бъдат хиляди.