Запалиха два автомобила на общински съветник и бивш директор на полицията в Кюстендил. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Автомобилите са били запалени около 04.00 часа тази сутрин, пред къщата на общинския съветник и дългогодишен директор на Областна дирекция на МВР – Кюстендил Георги Джоглев. На пресконференцията присъстваха също и председателят на ОбС – Кюстендил Иван Андонов, зам.-председателят на ОбС Чавдар Ненов, както и самият общински съветник Георги Джоглев, който е и председател на общинската комисия по транспорт. "Събирани един инцидент, който е изключително тежък и съпроводен от изключителна агресивност и арогантност. Тук сме като представители на институциите за да подкрепим семейството на нашия колега, приятел и съгражданин. Заедно с всички наши съграждани и сънародници да се изправим срещу беззаконието и престъпността“, каза кметът Петър Паунов. Той посочи, че единият от автомобилите е на 25 години, а другият на 10 години. Огънят не е стигнал до склада с дърва и други запалителни материали.

"Когато влязох в общината 2007 година една от първите ми срещи беше с тогавашния началник на Районното управление – Георги Джоглев. Изкарахме тежките години в борбата с престъпността, черешови убийства, инциденти в много голяма част от кварталите. Всичко това се реши изключителната координация и работа и като началник на Районно управление, и като ръководител на Областна дирекция на МВР. Изключителен авторитет, спокойствие. Ние забравихме думите като несигурност, престъпност, беззаконие“, каза Петър Паунов. По думите му не може да се приеме, че някой ще посегне върху личното пространство на такъв човек. "Ние не сме бандити. За това сме пред вас, за това няма да мълчим, за това няма да правим паралелни разследвания. Това е работа на институциите“, каза Петър Паунов. Кметът заяви, че няма как да се допусне чувството за безнаказаност да се настанява по някакъв начин отново в обществото. Той призова институциите за решителни действия по конкретния случай, както и по отношение на цялата криминогенна обстановка.

От своя страна Георги Джоглев заяви, че целия му съзнателен живот е преминал в борбата с противообществените прояви и деяния. "Задавам си следните въпроси като човек, чиито съзнателен живот е преминал в борбата с противообществените прояви и в защита интереса и правата на гражданите, как ще мотивираме служителите на институциите, ако след добре свършена работа в полза на обществото ти влизат в личното пространство? Отговорът на този въпрос е да не ни е страх. Да застанем всички като институции, като общество и на местно ниво, и на областно ниво срещу тези прояви“, заяви Георги Джоглев. Той припомни, че в началото му на кариерата са положени огромни усилия срещу тогавашните ромските вълнения, посегателства върху етническия мир, борбата с битовата престъпност и с интересите в поминъка на Кюстендилския край. "Не мисля, че хората които полагат обществено полезен труд трябва да се страхуват, а трябва да разчитат на ответната реакция от страна на обществото“, заяви Георги Джоглев.

Председателят на Общински съвет – Кюстендил Иван Андонов заяви, че изразява ясна и категорична позиция, остро осъжда деянието. "Това е един жесток акт, защото в провинцията ние почти всички се познаваме и един такъв случай се отразява много силно в цялото общество. Призовавам институциите незабавно и много сериозно да се отнесат към този инцидент и да бъдат разкрити извършителите. Нека всички имаме много обострено внимание към всичко, което се случва, да сигнализираме съответните органи“, каза Иван Андонов. Зам.-председателят на Общинския съвет в Кюстендил Чавдар Ненов допълни, че извършеното деяние е с много висока обществена тежест. "Немислимо е да останем безразлични към подобен вид престъпления, защото със сигурност след себе си биха повели много рецидиви. Трябва да застанем като едно цяло против подобен род деяния“, каза Чавдар Ненов. Кметът на Кюстендил Петър Паунов посочи, че това не е единствено посегателство, в последните месеци за запалени автомобили на още двама служители. "Това показва, че явно някой се опитва да наруши спокойствието на българския гражданин и на кюстендилци“, заяви Петър Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ