Запалено стърнище едва не унищожи 300 декара посеви край Павликени, предаде кореспондент на "Фокус“. От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Велико Търново уточняват, че сигнал за произшествието е получен малко преди 20:00 часа снощи.

Пожарът е възникнал в местността "Бели бряг“, която се намира в землището на Павликени. Огънят, вероятно, е предизвикан от човек. Пламъците са потушени от екип на Районната пожарна.

"Фокус“ припомня, че паленето на стърнища е строго забранено от закона. Нарушителите подлежат и на санкции, които обаче са много ниски. Размерът им варира от 200 до 2000 лева и не е променян от години. Паленето е най-лесния и евтин начин за разчистване на нивите след жътва, но в същото време е изключително опасно. Затова и от пожарната, и от Държавен фонд "Земеделие“ призовават производителите и арендаторите да не нарушават закона.

За изминалото денонощие на тел. 112 са получени още два сигнала за пожари – в апартамент във Велико Търново, при който пламъците тръгват от неизправен ширм и унищожават част от имуществото, както и за запалена суха трева в село Царевец. И при трите регистрирани произшествия няма пострадали.

Луиза ТРАНЧЕВА