Жителите на град Русе отново са изправени пред предизвикателството на замърсения въздух, след като през месец септември са регистрирани нови превишения на допустимите норми за фини прахови частици. Автоматичната измервателна станция (АИС) "Възраждане", разположена в централната част на града, е отчела четири случая на превишаване на нормите за фини прахови частици с размер 10 микрона (ФПЧ10). 

Превишенията са регистрирани на 3, 4, 5 и 18 септември 2024 година. Най-високата измерена стойност е била отчетена на 4 септември, когато нивото на ФПЧ10 е достигнало 1.4 пъти над допустимата норма от 50 микрограма на кубичен метър въздух.

Експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Русе очакват Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да предостави анализ, който да потвърди или отхвърли хипотезата за трансграничен пренос на пустинен прах като възможна причина за регистрираните превишения.

От началото на 2024 година до момента общият брой на дните с превишени норми за ФПЧ10 в Русе достига 13. Тази статистика поставя въпроса за ефективността на прилаганите мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в града. пише dunavmost. 

В отговор на ситуацията, до края на годината ще бъде извършена контролна проверка на община Русе за спазване на мерките, заложени в "Програма за качеството на атмосферния въздух на Община Русе за периода 2021-2026 година". Тази проверка цели да установи доколко ефективно се прилагат предвидените действия за намаляване на замърсяването и какви допълнителни стъпки могат да бъдат предприети.