За втора поредна година продължава инициативата на заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова за подпомагане на обучението на студенти в здравни специалности. Това съобщиха от пресофиса й. Начинанието очаква млади хора от област Видин, които искат да се обучават и да практикуват като медицински специалисти във Видинската болница. Заявления се приемат във филиала на Русенския университет във Видин. Там кандидатите ще получат пълна подкрепа и насоки за кандидатстване, уточняват в съобщението. Документите на желаещите да бъдат подкрепени студенти се подават до началото на септември. 

Освен месечната помощ, под формата на стипендия, студентите се освобождават от семестриални такси и ползват безплатно общежитие. Кандидатите трябва да са приети редовна форма на обучение по специалностите, предвидени в професионално направление "Обществено здраве и здравни грижи“, за образователно-квалификационна степен "Бакалавър“.

За да получават стипендиите за периода на своето обучение те трябва да имат сключен договор за работа за срок от 5 години след дипломиране с видинската болница "Света Петка“.

През 2022 година след много срещи и разговори към инициативата на Росица Кирова се присъедини и община Видин, която също предлага да се включи с предоставяне на допълнителни стипендии на студентите, сключили договори.

 "През миналата учебна година връчих първите стипендии на студенти и ще продължа да подкрепям бъдещите здравни специалисти, за да дам възможност на младите хора да се развиват и да практикуват във Видин. Ангажиментът ми е за целия срок на обучение и се надявам тази година кандидатите да са повече", каза Росица Кирова.