"Инициативата за разкриване на кабинети за социално-здравни консултации е само малка част от усилията, които полага Община Видин, за да се създават условия и се подпомага развитието на здравеопазването“ – това заяви зам.-кметът Борислава Борисова по време на проведената днес среща-дискусия "Здравето е безценно, съобщиха от общината. Технологии, превенция и достъпност до медицинска помощ в Северозападна България“. Форумът, организиран в рамките на проекта "Нашата Европа“ на БНР, който се реализира с подкрепата на Европейския парламент като част от инициативата "Конференция за бъдещето на Европа“, се състоя в залата за изяви на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев“. Участие в него взеха също и здравни специалисти, както и представители на институции и неправителствени организации от региона.



Достъпът до качествена медицинска помощ е изключително важен проблем за Северозападния регион на България, отбеляза Борисова. "Предстои в най-скоро време Община Видин да изпълни ангажимента, който кметът д-р Цветан Ценков пое още по време на предизборната си кампания към жителите на Общината – разкриване на социално-здравни консултантски кабинети, като стартираме с 16 населени места. Целта е хората да имат достъп до информация от социалната сфера, която да им дава възможност да се възползват от предоставените социални услуги.

Знаем, че за хората от отдалечените населени места достъпът до медицинска помощ е труден и това наложи да намерим начин, за да улесним разрешаването на този проблем“, каза Борисова. Тя поясни, че в кабинетите жителите на населените места ще получават услуги като измерване на кръвно налягане и на кръвна захар; поставяне на инжекции по лекарско предписание; поставяне и сменяне на превръзка и насочване към лекари специалисти. Предстои ремонтиране на помещения в съответните кметства, където да се извършват тези услуги, като за целта в бюджет 2022 г. са заложени средства в размер на 260 000 лв., каза заместник-кметът.

"Тази инициатива ще е пилотна за Община Видин и ако тя докаже своята ефективност, догодина ще я надградим. Община Видин ще продължи да полага усилия, в рамките на своите възможности, за да съдейства за улесняване достъпа до здравни услуги и за осигуряване на по-качествено здравеопазване, като си сътрудничи и с всички отговорни институции и организации в тази сфера“, заяви Борислава Борисова.

Тя припомни още, че за пръв път в тазгодишния бюджет са предвидени средства за изплащане стипендии на студенти от Видин, които желаят да се обучават в здравните специалности, които Русенски университет "Ангел Кънчев“ предлага. Условие за получаване на тази подкрепа ще е младите хора да поемат ангажимент да карат практиката си във видинската болница и след дипломирането си да подпишат договор и да работят в лечебното заведение за определен срок. Освен това още от началото на пандемията преди две години Общината предоставя жилища на лекари от други части на страната, които идват да работят в МБАЛ "Света Петка“.

По време на дискусията беше засегнат и въпросът за важната роля на спорта за по-доброто физическо и психическо здраве на децата и подрастващите. В тази връзка Борислава Борисова отбеляза, че във Видин има достатъчно спортни клубове, които предлагат възможности за практикуване на различни спортове. Усилията на Общината са насочени към подобряване на материалната база. За тази цел всяка година от общинския бюджет се отделят средства за подобряване състоянието на Спортна зала "Фестивална“.

Преди две години проект на Общината за реновиране на закритата лекоатлетическа писта беше одобрен, но така и не получи финансиране, поради невъзможност на Министерството на младежта и спорта да предостави необходимите средства, затова сега е подаден нов проект, обясни също така зам.-кметът.



На срещата бяха обсъдени още редица теми като достъпа до дентална помощ и до първична доболнична помощ за жителите на по-малките населени места, трудностите пред профилактиката на здравето, навлизането на новите технологии в здравеопазването и др.