Делегация, водена от г-н Фукуширо Нукага, председател на Камарата на Представителите  на Япония (Долната камара на парламента на Япония) посети днес Пловдив.

По време на своята визита в града под тепетата, г-н Нукага бе придружаван от генералния директор, отговарящ за международната дейност в Камара на представителите, директори, секретари, зам.- директори, началник-сектори и от официалния секретар на председателя.

В делегацията участваха също Н. Пр. г-н Хисаши Мичигами - извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, г-жа Юки Такахаши - първи секретар и г-н Кенто Мураки - трети секретар в посолството в София. От българска страна, участие в посещението взе Н. Пр. г-жа Мариета Арабаджиева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Токио.

В Пловдив (първата българска Европейска столица на културата и град с над 50- годишни контакти с побратимения японски град Окаяма), високите гости бяха посрещнати в Епископската базилика на Филипопол от Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив. Той запозна гостите с богатото културно-историческо наследство на града, неговия туристически потенциал, икономически, културен и  образователен профил. Пламен Панов разказа на високите гости и за дългогодишните изключително ползотворни контакти между Пловдив и Окаяма и дългогодишното сътрудничество на Пловдив и Япония в сферата на културата и образованието. 

Посещението в България на делегацията, водена от г-н Фукуширо Нукага е по японска инициатива, по покана на председателя на Народното събрание г-жа Рая Назарян. Програмата на г-н Нукага в България включва срещи с президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и посещение в Пловдив. Преди България г-н Нукага е взел участие в среща на председателите на парламентите на държавите от Г-7 в Италия, Верона. 

Япония е ключов фактор в международната политика, четвърта икономика в света и на челно място по технологично развитие и внедряване на иновации. Ползва се с авторитет на силно развита, модерна и демократична страна. България и Япония имат традиционно приятелски отношения. През 2024 г. отбелязваме 115 години от първите официални контакти, 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения.

Досега японската страна е отпуснала над 500 стипендии за обучение в Япония на български студенти и специализанти (около 15 годишно). Изучаващите в България японски език са над 1400 души. В Япония български език се изучава в 6 университета. България е известна в Япония с маслодайната роза, киселото мляко и бившия сумист от България Калоян Махлянов – Котоошу, който след оттеглянето си създава школата по сумо "Наруто“.

По време на своята туристическа обиколка в Пловдив с професионален гид от ОИ "Старинен Пловдив“, делегацията, водена от г-н Фукуширо Нукага, освен Епископската базилика на Филипопол, посети още Стария град, в т. ч. Античния театър, музейна аптека "Хипократ“ и други важни културно-исторически забележителности. Гостите останаха силно впечатлени от видяното, като за Н. Пр. г-н Хисаши Мичигами - извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, това е първо посещение в Пловдив, след встъпването му в длъжност.