Зам.-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева ще открие инициативата "Ден на полето" край Добрич, която се организира за втори път, предаде репортер на "Фокус". Тридневният форум, започващ днес, е организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Днес посетителите ще могат да се запознаят с практики на Австрийски селскостопански застраховател. От дружеството ще споделят своя опит в региона и какви са плановете им за производителите в България. Официалното откриване е от 17:00 часа, мястото - 5-ят км по пътя Добрич - Варна. Поздрав към участници и гости ще поднесат Клуб за народни танци "Жътвари" от Добрич и певците Георги Костадинов и Ивелина Росенова.  

Утре денят е посветен на децата. Празникът е с начало в 15:00 часа. Малчуганите ще имат възможност да научат как се прави брашно и как се меси хляб. Предвидени са също демонстрации по майсторско управление на трактори от учениците от Професионалната гимназия по аграрно стопанство. Посетителите ще могат да се включат в дискусия на тема: "Спорове в земеделието и арбитражът като способ за решаването им", представена от регионалните арбитри от Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата. Всички заинтересовани страни ще могат да задават своите въпроси към представители на Държавен фонд "Земеделие". 

Областен информационен център - Добрич ще се включи с изнесена приемна във втория ден от форума, който ще завърши с концерт на Deep zone project.

Третия ден са предвидени демонстрации с различни видове земеделски машини. Вечерта ще се състои конкурс "Полето търси талант" на Тутурутка. 

Жулиета НИКОЛОВА