Семействата, които са пострадали при бедствието в област Смолян през последната седмица, ще бъдат подпомогнати от Агенция социално подпомагане, съобщи зам.- министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. Той проведе координационна среща с областния управител на Смолян Стефан Сабрутев и структурите, ангажирани в социалната сфера.

"Искам първо да изразя личното си съчувствие към всеки един, който е пострадал при това бедствие. Нашите възможности са за оказване на непосредствена подкрепа на лицата. Това, което ще предприемем е идентифициране на лица, които имат нужда от задоволяване на инцидентно възникнали нужди. Направени са съответни посещения и се идентифицират лицата, които имат нужда от такава подкрепа. Ще бъде отпусната еднократна помощ за лицата в размер на 375 лв. Подпомогнати по тази линия са 12 семейства. В резултат на това бедствено положение , на територията на областта има идентифицирани 8 такива лица, които също са подпомогнати. Те вече са получили тези средства по своите сметки“, каза зам-министърът. Той добави още, че от министерството могат да окажат подкрепа с предоставяне на хранителни пакети за лицата на територията на област Смолян.



"През тази година малко над 10 хил. лица са подпомогнати с хранителни пакети. В резултата на допълнителните мерки, които предприехме, има увеличаване на бройката на лицата, които ще получат такива хранителни пакети непосредствено в следващата седмица. От 20 декември ще стартира раздаването. Ще бъдат обхванати 441 лица“, каза още Лазар Лазаров. "Допълнително към тези мерки , ние сме в готовност всички хора, които имат необходимост от допълнителна подкрепа в резултата на настъпилите природни бедствия, да ги подкрепим с допълнителен хранителен пакет. Към момента са идентифицирани около 11 такива семейства“, каза още той. Заместник министърът посочи, че еднократните помощи, които се предоставят в този допълнителен пакет, не се ограничават със срок на предоставянето им. Когато бъдат идентифицирани такива лица, те ще бъдат подкрепени.

Помощите се отпускат от Аагенцията за социално подпомагане по съкратена процедура и захранването на сметките на лицата става изключително бързо.

От Министерството на труда и социалната политика също могат да окажат съдействие за осъществяване на действия, свързани с разчистване на обществена и общинска инфраструктура в област Смолян. В област Смолян има разпределени 115 лица, които оказват подкрепа на различните общини и кметове при предприемането на аварийни дейности в резултат на настъпили събития. Има възможност, тази бройка да бъде увеличена, в зависимост на нуждите на засегнатите общини.

Със специално решение на Министерски съвет е удължени срока на програмата за предоставяне на топъл обяд на територията на област Смолян.Това са малко над 2 хил. души, които ползват тази подкрепа. С решението на Министерски съвет се гарантира предоставянето без прекъсване на тази услуга до средата на 2022 година, посочи зам.-министър Лазаров.

Всички мерки, които се прилагат на територията област Смолян във връзка с бедствието, са валидни и за останалите две пострадали области- Кърджали и Благоевград