Стартираме експериментален проект с граждански референдуми, целта на който е да вкарат гражданите в реалното управление на столицата. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев. "Това е инструмент, който ще въвлече гражданите в решаването на проблемите на София. Това е нашата амбиция като екип: да дадем възможността гражданите да започнат по-активно да решават проблемите и да се чувстват част от решението на проблемите на своя град.“ 

По думите му този проект е въведен експериментално тази година, но ако е успешен и даде добри резултати, има готовност в следващата година да се инвестира и да се отдели много по-голям финансов ресурс, "за да могат гражданите да решават все по-големи проблеми и да зависи от тях решаването на тези проблеми в кварталите и районите на столицата“.

"Гражданските бюджети ще бъдат по 200 000 лева за всеки район, и един голям проект за цяла София, където гражданите ще имат властта да изразходват 5,3 милиона лева общо и да кажат как искат те да подобрят условията в своите квартали. В момента разработваме в Столична община конкретния механизъм как ще се разходва тези средства, като това го правим съвместно с гражданските организации,“ обясни зам.-кметът.  

Според него е важно настина хората да имат властта да решават къде ще бъдат инвестирани средствата в районите, където те живеят: "Ще има специално място на сайт на Столична община, където гражданите ще могат да подават своите проекти и след това ще имам период на гласуване. Ще се изпълняват проектите, които съберат по-голяма подкрепа от гражданите в района. Важно е те да кажат как да се изразходват тези пари.Това е един инструмент, който ще въвлече гражданите в решаването на проблемите на града,“  категоричен е зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев.