За мен е чест да ви кажа добре дошли от името на Община Стара Загора на този важен форум, посветен на една от най-актуалните теми на нашето време – продоволствената сигурност и устойчивото развитие. С тези думи Надежда Чакърова, зам.-кмет с ресор "Образование и младежки дейности“ приветства гости и участници в Национален симпозиум с международно участие, предаде репортер на "Фокус".

Двудневният форум (24 -25 октомври) се провежда в Стара Загора и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.  Домакин е Тракийският университет, а организатори на събитието са представители на бизнеса,  образованието и науката.

"Радвам се, че Тракийският университет е пионер в провеждането на такива форуми, по време на които се поставя фокус върху актуалните проблеми и се търсят възможните решения“, акцентира зам.-кметът.

"Този симпозиум е ключова платформа за обмяна на идеи и добри практики  в областта на продоволствената сигурност и устойчивото развитие. Убедена съм, че дискусиите ще бъдат ползотворни и заедно с общи усилия ще намерите ефективни решения, които да проправят пътя към по-устойчиво и сигурно бъдеще“, увери г-жа Чакърова.

Зам.-кметът изрази благодарността си към ръководството на университета, подчертавайки значимостта на тяхната работа.

"Искам да  поздравя ректорското ръководство на нашия университет за огромния труд, който стои зад провеждането на този форум и поставянето на тази важна тема в нашето съвременно общество“, отбеляза Надежда Чакърова.

"Пожелавам успех на всички. Община Стара Загора винаги е на разположение за подкрепа и съдействие при организирането на такива значими събития, които допринасят за решаването на общественозначими проблеми“, заключи Надежда Чакърова.

Проф. Добри Ярков, ректор на Тракийски университет, поздрави всички присъстващи, както и благодари за доброто сътрудничество с видими резултати през годините с Община Стара Загора.

Явор Гечев, съветник на президента, акцентира върху факта, че настъпилите кризи през последните години са извадили на фокус тази толкова важна, но позабравена тема за продоволствената сигурност.

"Тази тема не просто тепърва ще набира скорост, но ще стане една от най-важните за дискутиране в обществото и Европа. Поздравления към всички за момента, в който провеждате този симпозиум“, обобщи Явор Гешев.

В рамките на два дни учени от България и чужбина ще обединят усилия за създаването на иновативни и креативни проекти на базата на устойчиви практики и модели на взаимодействие. Основната цел е да се опази продоволствената сигурност, както  и да се предотврати неминуемата масова криза с продоволствието, както в страната ни, така и извън нейните предели.

На събитието присъстваха преподаватели, представители на местната власт, на президентството и др.