Тест-драйв на първия водороден електрически автомобил в България Hyundai NEXO направи лично днес по обяд зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев, предаде репортер на "Фокус". Освен, че се убеди в отсъствието на разлика с шофирането на стандартен автомобил, той научи и конкретните спецификации на уникалното возило, чиято реална консумация е 1 килограм водород на 100 километра. Предимствата на този вид електротранспорт са нулеви емисии, 400 километра свободен пробег и 10-минутно зареждане.

Водородният електрически автомобил Hyundai NEXO и водородният автобус TOYOTA CAETANО ще останат паркирани пред сградата на Областна администрация в Стара Загора до късния следобед. Поводът е вторият ден от общо трите Дни на водородната електромобилност в Стара Загора, които започнаха вчера на територията на Тракийския университет. Днес инициативата за популяризация на водородните технологии в транспорта в Централна и Източна Европа продължи с провеждането на Националния форум "Водородна електромобилност в България“ в Културен център "Стара Загора“.

"Стара Загора доказа за пореден път, че е най-зеленият град в България, приемайки такива събития“, каза в приветственото си обръщение зам.-кметът Радостин Танев. Той благодари на събралите се в залата учени, експерти в областта на водородния електротранспорт и представители на индустрията, бизнеса и администрацията, че са предоставили на гражданите на Стара Загора възможността да се запознаят с евентуалното бъдеще. "Бъдеще, към което ние обаче трябва да бъдем отговорни! Важно е да видим, че това е правилната технология, която ще осигури възможност за развитие както на икономиката, така и на целия ни регион“, изтъкна изрично зам.-градоначалникът.

Той припомни още, че градът и областта ни са регион в преход. "Само чрез създаването на нови работни места и привличайки инвестиции, ние можем да запазим брутния вътрешен продукт на нашия регион и да обезпечим развитието му, а оттам и на държавата. Ако искаме да имаме силна държава, трябва да имаме и силни региони“, отбеляза Радостин Танев.

"Когато даваме възможност на младите хора, а и не само на младите, да се качат на един водороден автобус или автомобил и да видят, че те не са по-различни от това, с което сме свикнали, това означава, че им даваме възможност да се докоснат до бъдещето! Благодаря ви, Община Стара Загора винаги ще подкрепя смислени инициативи, които носят добавена стойност както за региона, така и за държавата. Заставаме до Вас, благодаря ви“, заключи зам.-кметът Радостин Танев.

По въпроса, който вълнува цялото човечество: как да намерим нови алтернативни източници, които да направят света по-чист и зелен от една страна, но от друга и достатъчно ефективен, говори и доц. Емил Славов, зам.-ректор по проектната дейност на Тракийския университет. "Пред нас стои ангажиментът да покажем, че има и алтернативи на сега съществуващите енергийни източници, има алтернативи в мобилността! Те трябва да бъдат представени пред всички и всеки един от нас да се убеди, че са надеждни и имат бъдеще“, дефинира доц. Емил Славов. "Многообразието във възможностите за мобилност ще даде възможността за избор и да се прибегне към най-правилното и достъпното за един град. Да живеем в по-чисти и комфортни градове с достатъчно незамърсен въздух, какъвто отдавна се стремим да имаме“, посочи още зам.-ректорът на старозагорската алма-матер.

Пожелание за по-бързото навлизане на тези превозни средства у нас и ускорено въвеждане на водородните технологии изрази и проф. Дария Владикова, председател на Българската асоциация по водород, горивни клетки и съхранение на енергия. "Благодаря на Община Стара Загора и на фирма "Тролейбусни и автобусни превози“, които поеха водородния автобус и шофьорите не само обслужват линиите, но и като същински гидове обясняват на пътниците какво са водородните технологии“, каза по време на форума проф. Владикова.

Много сме окуражени как върви 10-дневката на въглеродната електромобилност в България, започвайки със София, каза още тя.

С видео поздрав към участниците в конференцията се включи европейският комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. "Радвам се, че вие ще можете лично да се уверите в предимствата на този чист и ефективен транспорт. Водородът е енергията на бъдещето, а водородните технологии са вече част от настоящето. Иновациите са изключително силен инструмент в усилията ни за намаляване на въглеродните емисии, но те трябва да се стимулират както с публични, така и с частни инвестиции“, призова Илиана Иванова. И добави, че се радва как с европейска подкрепа в региона на Стара Загора ще се реализира първата водородна долина в България.