Колкото повече говорим и призоваваме за нетолерантност към насилие, агресия и срещу употребата на забранени вещества, толкова повече, повдигайки темата, ще бъдем чути. Политиката ни за превенция е в непрекъснатото говорене и повдигане на тези важни за цялото общество наболели проблеми. С тези думи  Надежда Чакърова, зам.- кмет по образование и младежки дейности и председател на Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) откри работна среща за обмен на добри практики за превенция на Общинска комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните(ОКБППМН) към Община Варна и МКБППМН към Община Стара Загора. В дискусиите активно участие взеха и  представители от Превантивно-информационния център по зависимости - Стара Загора, предаде репортер на "Фокус".

Срещата се проведе вчера в зала 2 на Община Стара Загора, а целта й бе да се обменят работещи практики и инициативи, които са ефективни и дават добри резултати, свързани с превенция на рисково поведение при подрастващите.

Надежда Чакърова сподели, че за Община Стара Загора срещата е от съществено значение. "Подобни инициативи между големите общини са много ценни и ползотворни за всички нас. Ние работим ежедневно и с общи усилия се стремим в посока комисиите да бъдат работещи“, каза тя.

Надежда Чакърова припомни, че в сайта на Община Стара Загора има нова платформа, която е банер с бърза връзка в центъра на най-долната лента. В платформата могат да се подават анонимни сигнали при установяване на ползване на наркотици. "В рамките на два месеца, мога да заключа, че резултатите са добри, благодарение и на съвместната ни работа с педагогическите съветници и психолозите“, увери г-жа Чакърова.

"Работим активно и съвместно с МКБППМН, Превантивно-информационен център по зависимости, Център за подкрепа на личностно развитие. С общи усилия, ръка за ръка работим за създаване превантивни програми, които да достигнат до младите хора“, увери г-жа Чакърова.

По време на срещата тя запозна присъстващите с добрите практики и предизвикателствата пред организацията на  младежкия фестивал TEEN BOOM FEST, който се проведе за първи път в Стара Загора. "Успяхме да се справим въпреки всички трудности. От съществено значение бе за нас да опазим децата, които присъстваха. Постигнахме рекорд по посещаемост от 6000 души и сме много горди“, уточни г-жа Чакърова.

В срещата взеха участие Донка Вътева, секретар на МКБППМН Стара Загора, Здравко Димитров  - старши експерт "Младежки дейности“ към Община Стара Загора, Светлана

Коева, директор на дирекция "Превенции“ и зам. председател на ОКБППМН към Община Варна. В дискусиите се включиха и членове на МКБППМН към Община Стара Загора и експерти от дирекция "Превенции“ в Община Варна и членове на ОКБППМН Община Варна.

Представителите от различните институции обсъдиха програми за превенция на рисково поведение сред ученици VIII-XII клас, превенция за употреба на наркотични вещества сред младежите и други наболели теми.