Днес ние сме тук да почетем знаковата дата 22 септември 1908 г., да почетем паметта на тези, които отдадоха всичките си сили, за да защитят интересите на България, нейната Независимост, да защитят нашето право да живеем днес в свободна и справедлива страна. Това обяви зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева пред признателните потомци на великите наши държавници, събрали се пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк "Александър Стамболийски“, предаде репортер на "Фокус".

В центъра на "Алана“, както е популярното наименование на парка, тази сутрин тържествено бяха отбелязани 116 години от обявяването на Независимостта на България. Организатори на официалната церемония бяха Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада с почетен караул и знаменна група. В ритуала участва и Общинският духов оркестър, негов водещ беше актьорът Ивелин Керанов.

"По силата на своята воля, българският народ дръзна да обяви своето Съединение, обяви своята национална Независимост и така показа, че важно е това дело, което е общо - то дава възход и просперитет на държавата“, припомни в празничното си слово Павлина Делчева. Зам.-кметът на Община Стара Загора изтъкна още, че независимостта на една национална държава е опората на свободата. "Тя дава стимул за развитие, тя дава сили за съзидание. А отговорността – тя е била пред нашите предци, тя е пред нас, пред нашите наследници, пред нашето бъдеще. Честит празник, честит Ден на Независимостта!“, пожела Павлина Делчева на присъстващото множество.

В обръщението си зам.-кметът на Община Стара Загора представи още последователността на историческите събития, довела до знаковия връх в новата ни история с възвестяването на пълния държавен суверенитет на България. Павлина Делчева цитира откъси от Манифеста за провъзгласяване на Независимостта, изчетен от княз Фердинанд в тържествена обстановка в старата столица Велико Търново в присъствието на неговите министри. В текста му се казва: "Преди 30 години българският народ непоколебимо уверен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевен от техните съвети неуморно работи за уреждане на хубавата ни земя и създаде от нея държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народи“…

Община Стара Загора бе представена още от началника на отдел "Култура“ Диана Атанасова и от началника на отдел "Образование и младежки дейности“ Станимира Димитрова. От името на Общинския съвет на Стара Загора церемонията уважиха съветници от различни политически сили. Пред паметта на достойните ни предци дойдоха да се поклонят още областният управител на област Стара Загора Методи Марков, общественият посредник Иванка Сотирова, зам.-ректорът по проектна дейност на Тракийския университет доц. д-р Емил Славов, протосингелът на Старозагорската митрополия Архимандрит Богослов Димитров, представители на политически сили и институции в Стара Загора.

Пред войните, паднали за свободата и независимостта на България, венци бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Втора тунджанска механизирана бригада, Общински съвет – Стара Загора, от областния управител на област с административен център Стара Загора, от Старозагорската света митрополия, от Тракийския университет в Стара Загора, от Парламентарната група на ДПС. Цветя на паметника поставиха още представители на политически партии, обществени организации, съюзи, дружества и признателното старозагорско гражданство.