Община Стара Загора е домакин на Обща епархийска конференция на всички духовници, епархийски съветници и административни служители в Старозагорска епархия, която започна днес в зала. "П. Р. Славейков“, предаде репортер на "Фокус". Заместник-кметът Надежда Чакърова откри двудневния форум и приветства участниците в него.

"Времената, в които живеем, изискват повече от всякога единство и разбирателство. Нека заедно с общи усилия да пазим християнските ценности, които са и общочовешките. Нека вярата, надеждата и любовта бъдат с нас във всяко едно начинание“, пожела г-жа Чакърова.

Тя лично поздрави присъстващите и от името на кмета Живко Тодоров. "За всички нас в Община Стара Загора е чест да бъдем домакини на това значимо събитие, което има огромно значение за обществеността. Подобни конференции имат смисъл за духовната просвета, която е светлината за младото поколение занапред като образование, като ценности, като смисъл“, акцентира заместник-кметът с ресор "Образование и младежки дейности“. Надежда Чакърова пожела успех на всички, които ще участват в двудневния форум.

"През годините взаимодействието между общинската администрация и митрополията е в една градивна хармония, която твърдо вярвам, че ще дава добри плодове“, определи свещеноиконом Йордан Карагеоргиев, който е модератор на епархийската конференция.

По време на официалното откриване Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан се обърна с приветствие към участниците. "Живеем във време, в което духовните ориентири са изключително важни. Без тяхната опора, Църквата и светите тайнства не можем да открием и осъзнаем непреходното и спасително дело на нашите души“, изтъкна митрополит Киприан.

Епархийската конференция събира на едно място духовници, миряни и представители на обществеността. В рамките на два дни те ще дискутират по темата: "Предизвикателствата пред Църквата в съвременното общество и единството на православието през призмата на геополитическите конфликти“.