"Преди 145 години е положен основният камък за възстановяването на нашия любим град Стара Загора. Днес е трудно да си представим как е изглеждал след горещите юлски събития през 1877 г. Будни старозагорци с много труд, воля и – най-важното – единение, поставят този първи камък, който дава началото на съвременна Стара Загора“. Това припомни днес пред множеството, изпълнило площада пред Община Стара Загора, зам.-кметът с ресор култура и туризъм Милена Желева, предаде репортер на "Фокус". Церемонията започна с химна на Стара Загора, чийто автор е композиторът проф. Петър Жеков, почетен гражданин.

Благодарение на регулационния план на Лубор Байер Стара Загора става първия български модерен град с прави улици, широки площади и възможности за ново строителство, точно както са поискали преди почти век и половина градските старейшини и жителите. Началото на изграждането на съвременна Стара Загора е поставено преди 145 години на 5 октомври 1879 г., организиран е тържествен ритуал в централната част на града в присъствието на генерал-губернатора на Източна Румелия княз Александър Богориди, на кмета Стефан Салабашев и търновския митрополит Климент. Положен е основният камък, а в специална метална паметна капсула е поставено обръщение към идните поколения.

"Днес ние сме идните поколения. Всички единни, заедно като един юмрук и тогава нещата се случват. И днес ето ни отново заедно на този площад, готови сме да празнуваме, имаме чувството за свобода и щастие“, изтъкна на тържествената церемония Милена Желева. "Но какво е един град само с неговите улици и сгради? Един град сте всички вие, хората, които живеят в него, които го градят всеки ден, които му придават сила и духовност“, обърна се зам.-градоначалникът към присъстващите.

Тържественият ритуал на издигане на националното знаме на Република България, на флага на Европейския съюз и на Стара Загора бе изпълнен под звуците на химна и в присъствието на новите почетни граждани: математика Любомир Любенов и предприемача проф. Николай Михайлов, удостоени с това звание с решение № 594 от 26 септември 2024 г. на Общинския съвет в Стара Загора.

Пред празнуващите старозагорци застанаха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Павлина Делчева и Надежда Чакърова, както и секретарят Николай Диков. Общинският съвет бе представен от неговия председател Ивета Лазарова, зам.-председателите Антон Тонев и проф. Иван Върляков, както и от общински съветници от всички политически сили. Присъстваха още зам.-областните управители Петко Карагитлиев и Левент Палов, зам.-ректорът на Тракийския университет доц. Емил Славов, бригаден генерал Мирослав Костадинов и др.

Редом до тях застанаха и двете представителни делегации от Република Сърбия от градовете Цариброд и Крушевац, новият кмет на Млада Загора Радослав Балкански, 11 клас в ППМГ "Гео Милев“ и неговият заместник Сиана Сивова, 11 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан“. Зам.-кметът Милена Желева им връчи символичния ключ на града ни. От свое име и от името на кмета Живко Тодоров тя поздрави и учителите, тъй като 5 октомври е и Международният ден на учителя. "Скъпи учители, вие сте във фундамента на знанието, на успеха на нашия град и на нашата държава“, определи г-жа Желева.

"Като млад кмет ще представлявам младежката общност и тяхната позиция, ще работим заедно за това младежите на Стара Загора да се развиват и изявяват, да бъдат подкрепяни и мотивирани през своя път“, увери Радослав Балкански.

Този 5 октомври е по-различен с още нещо: на площада пред Община Стара Загора по идея на кмета Живко Тодоров и по негова покана присъстваха хората, които през горещите юлски дни на тази година спасяваха Стара Загора и няколко населени места от пожарите, които ни връхлетяха. "Огромно благодаря на всички вас, дами и господа!“, обърна се към всички зам.-кметът Милена Желева. И лично стисна ръцете на всеки, застанал в шпалира.

Милена Желева прочете откъс от благодарственото писмо от името на кмета Живко Тодоров. В него се казва: "Вие като истински пазители на града, помнещ и ужаса, и погрома, и разрухата, защитихте живота, продължихте епохалното дело на онези преди вас, възстановителите на Стара Загора! Ще помним направеното от вас добро – чисто, възпламеняващо и покоряващо!“.

Слово от името на доброволците произнесе старши комисар Стоян Колев, директор на Районна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението“, ръководител на операцията във връзка с обявеното частично бедствено положение на 15 юли 2024 г. "Обръщам се с думи на почит и уважение към всички, които заедно с нашите служители бяха рамо до рамо, за да успеем да се справим със стихиите през това лято. Благодаря на Община Стара Загора, Областна администрация, минно-енергийния комплекс "Марица-изток“, Държавно горско стопанство, Областна дирекция на МВР в Стара Загора, военнослужещите от Българската армия, в това число колегите от Втора механизирана бригада и от 61-ва Стрямска механизирана бригада“, изброи старши комисар Стоян Колев. "Зная, че занапред също заедно ще успяваме да се справим с предизвикателствата. Ние заедно с доброволците сме пазители на града, да пребъде Стара Загора“, пожела директорът на РДПБЗН.

"Хора, с които не се познавахме, станахме семейство още от първите часове. Никога няма да забравя онова чувство на единност, на безстрашие, на усещането, че не си сам и ще се справим“, определи Ирена Мушникова от Спасителен клуб за Бъдеще. Тя поднесе своите благодарности към кмета Живко Тодоров, секретаря Николай Диков и областния управител Методи Марков, на всички местни власти за бързата координация.

В небето над Стара Загора полетяха 145 балона в зелено и златно, а програмата продължи с фолклорен концерт пред сградата на общината.