Асеновград. Днес се навършват 90 години от рождението на акад. Благовест Сендов. Заместник-кметът по хуманитарни дейности инженер Петър Петров присъства на официалното откриване на библиотечен кът “Академик Благовест Сендов", съобщиха от пресцентъра на Общината.

"Днес заставам тук пред вас със смесени чувства. На първо място с гордост, че математикът, общественик и изтъкнат държавник академик Благовест Сендов е син на Асеновград. Отдал е живота си на обществените дала. Благодарение на него, прославата името на Асеновград не знае граници. Едновременно с тази гордост и чест, изпитвам и тъга, че академик Сендов напусна този свят. Убеден съм обаче, че неговите ученици ще продължат започнатото, ще последват примера му и ще предават делата му и на следващите поколения. Поклон пред паметта на един асеновградчанин, оставил силна следа в нашите сърца“.

Библиотечният кът “Академик Благовест Сендов" е създаден с подкрепата на Божидар Сендов и благодарение на съпругата на академика – Анна Сендова. Божидар Сендов и съпругата му Евгения Сендова бяха сред официалните гости на събитието. Те разказаха за живота си с него и как той е бил изцяло отдаден на работата си. Тя за него е била удоволствие, страст. Сендов е бил много вдъхновяваща личност и е обичал младите хора около него. Използвал е всяка възможност да им помогне да израснат. В библиотечния кът са разположени част от личната библиотека на акад. Благовест Сендов, канапе, на което читателите да поседнат и прочетат избрано четиво, и оборудвано работно място.

Библиотеката включва 430 броя книги от личната колекция на акад. Благовест Сендов - заглавия от различни отрасли на знанието – математика, техника, химия, медицина, изкуство, политика, художествена литература. Освен като библиографска стойност сбирката има и документална ценност. 87 от книгите са с автографи на български и чужди автори. По-известните са: акад. Пантелей Зарев, проф. Николай Овчаров, проф. Николай Генчев, политиците Александър Йорданов, д-р Петър Дертлиев, сред хората на изкуството са: Вили Цанков, Антон Антонов, Васил Стоев, художници от Стара Загора и други. Посвещение са направили научни работници, поетите Надежда Захариева, Георги Константинов, Петър Алипиев, писателите Драгомир Асенов, Димитър Томов, Върбан Стаматов и други. Чуждата литература с автографи е на френски, полски, хърватски, португалски, арабски, унгарски и руски езици.

Сбирката е свидетелство за уважението към космополитната личност на акад. Благовест Сендов и представя различни аспекти от живота и дейността му. Целта на библиотечният кът е да насърчава ученето, творчеството и постиженията по примера на акад. Сендов - една от силните, вдъхновяващи личности, родена в града ни, не само напълно отдадена на науката, но и успяла да увлече много свои последователи.