С прием в столичен хотел посолството на Китай в България отбеляза 75 години от основаването на Китайската народна република и 75 години от установяването на дипломатически отношения между азиатската държава и България, съобщиха от общината.

Домакин на тържеството беше Н. ПР. Дай Цинли, извънреден и пълномощен посланик на КНР у нас. На събитието присъства заместник-кметът на община Русе Златомира Стефанова, която връчи поздравителен адрес от името на кмета Пенчо Милков. В своето приветствие той подчертава значението на дългогодишните отношения между двете държави, базирани на взаимно уважение, доверие и плодотворно сътрудничество. "Вярвам, че бъдещите години ще бъдат изпълнени с нови успехи във взаимоотношенията между България и Китай, като ще продължим да изграждаме мостове на разбирателство, взаимна подкрепа и приятелство", се казва в поздравителния адрес.

Празничното събитие бе открито от Н. ПР. Дай Цинли, която приветства десетките официални гости на приема. Сред тях бяха президентът Георги Първанов и конституционният съдия Янаки Стоилов.

Първият дипломат на Китай отбеляза в речта си отличното сътрудничество между КНР и България през годините, както и добрите перспективи за бъдещото развитие на двустранните отношения. Н. ПР. Дай Цинли посочи, че през последното десетилетие обемът на търговията се е увеличил със 130%. "Двете страни отбелязаха много постижения в областта на селското стопанство, новите енергийни източници, телекомуникациите и автомобилостроенето. България се превърна в най-големия търговски партньор на Китай в областта на селското стопанство в Централна и Източна Европа", подчерта дипломатът. Посланик Цинли изрази благодарност за факта, че България е втората държава, признала Китайската народна република след основаването ѝ.

Специален гост на събитието бе вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова. В своето слово тя посочи, че българският и китайският народ продължават уверено да пишат историята на своето дългогодишно приятелство, като отбеляза, че рецептата за устойчивите българо-китайски отношения е взаимно доверие, уважение, желание за опознаване, диалог и партньорство. Вицепрезидентът подчерта, че в днешния все по-разделѐн и конфликтен свят е нужно по-често да препрочитаме уроците на миналото и да черпим от мъдростта на дълголетните ни цивилизации.

Събитието беше съпроводено от богата културна програма, включваща изпълнения на български и китайски артисти. Официални гости на тържеството бяха висши български политици, културни дейци, бизнесмени и представители на научната общност.