София се нарежда до други европейски и световни градове като Мюнхен, Ротердам, Прага, Братислава и др. и се развива като дом на литературата по време на фестивала "Нощ на литературата". Във време на слаб интерес към четенето, на дигитално и бързо четене в малки формати, инициативата прави връзка между всекидневието на хората в града и литературния текст и приближава литературата до града и непосредствения ни живот. Това каза на откриването на фестивала "Нощ на литературата“ Яна Генова, заместник-кмет по култура, образование, спорт и младежки дейности на Столичната община.

Изкуството стига до нас, посочи заместник-кметът на София по култура, образование, спорт и младежки дейности Яна Генова. Тя обърна специално внимание на ролята на преводачите, които правят възможно литературният текст да достигне до българския си читател.

Тринадесетата "Нощ на литературата" започна на 25 септември в десет града в България. Нетипични за литературата пространства в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра и село Чавдар са превърнати в "читателски гнезда". Във всяка локация на всеки половин час се чете един и същи откъс от една и съща книга. България тази година се включва с 19 книги от 19 държави. Откъсите от книгите са подбрани от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, писателите, четците или локациите, в които се провежда събитието.

Авторите, от чиито книги бяха четени откъси, са Умберто Еко, проф. д-р Божидар Манов, Софи Райер, Колъм Тойбин, Горян Петревски, Анелиз Вербеке, Дагмар Лойполд, Жозе Родригеш душ Сантуш, Петер Хьог, Анна Волц, Горан Войнович, Костас Маврудис и Урсула Фосколу, Хуан Хосе Миляс и Хуан Луис Арсуага, Елинор Катън, Павел Хюле, Виктория Амелина, Атила Бартиш, Мирженка Чехова и Етиен Барилие. Трима от тях – Божидар Манов, Дагмар Лойполд и Горян Петревски – участват лично в четенията.

"Нощ на литературата“ е инициатива на Чешките центрове по света и цели популяризирането на съвременната европейска поезия и проза чрез нестандартни четения на откъси от преводни книги на нетипични и неочаквани места. В България тя се провежда от 2011 г. "Нощ на литературата 2024“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2024 година.