Стара Загора трябва да се презентира като място за инвестиции и бизнес, който има добавена стойност. Това е политиката, която кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров е задал и ние заедно с Индустриална зона "Загоре“ следваме. Това каза днес зам.-кметът Радостин Танев на форум от националната кампания "Да! На българската икономика“, чийто домакин беше Стара Загора, предаде репортер на "Фокус".

Организатори на утвърдената платформа за диалог между бизнеса, властта на национално и местно ниво и неправителствения сектор бяха Община Стара Загора и Медийна група "Стандарт“. Дискусията бе под наслов "Демография, дигитализация, образование“, на нея се обсъди дългосрочна визия за демографското бъдеще на България, а в частност и на регион Стара Загора.

"Ние искаме област Стара Загора да се превърне в място в България за високотехнологични компании с висока добавена стойност и хора, които носят със себе си маркетинга за нашия регион. Нашите инициативи са съвместно с бизнеса, с Търговско-промишлената палата, това е нашият град и ние ще останем тук и ще го правим все по-добър“, формулира зам.-кметът Радостин Танев.

Форумът беше открит от Славка Бозукова, издател и главен редактор на Медийна група "Стандарт“. Тя си пожела в предстоящата предизборна кампания акцентът да не бъде върху демагогия, а върху демография и оттук-нататък в 51-вото Народно събрание тя да бъде сложена като приоритет с конкретни мерки.

Община Стара Загора бе представена от още двама зам.-кметове – Надежда Чакърова и Милена Желева. Общинският съвет на Стара Загора бе представляван от неговия председател Ивета Лазарова и от зам.-председателя Антон Тонев.

Централната власт участва в дискусията в лицето на двама зам.-министри: Румяна Петкова (Министерство на труда и социалната политика) и Павлин Петров (Министерство на туризма). Присъстваха още д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Красимир Вълчев, народен представител от ГЕРБ-СДС, Наталия Михалевска, началник на кабинета на МОН, общински съветници и представители на бизнеса.

На форума в Община Стара Загора бяха дискутирани 3 групи от теми: инвеститорите, намирането на възможности за големи вложители, развитието на индустриални зони и стимулите по отношение на малкия и среден бизнес; образованието и, третата тема, алтернативите по отношение на енергийната индустрия.

"Анализите показват, че Стара Загора демографски все още стои добре на фона на случващото се в страната – 2.2% е коефициентът на механичен прираст, което показва, че Стара Загора е място, което може да привлича както работна ръка, така и млади хора. А това е и основната ни цел!“, изтъкна зам.-кметът Радостин Танев.

"Що се отнася до Югоизточен район, Стара Загора е градът, в които има най-висока средна заплата. Ние сме изцяло индустриален район, 43% от заетите хора работят в индустрията“, посочи зам.-градоначалникът с ресор "Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“.

Радостин Танев изброи мерките, чрез които Община Стара Загора задържа младите хора тук: програми за подкрепа на младите семейства, финансов стимул при раждането на дете, парично подпомагане на ин витро процедурите. "Но какво се случва с дигитализацията и образованието, което за нас стои като основа, когато говорим за инвестициите и развитието на региона в следващите десетилетия? Община Стара Загора е единствената в България, в която успяхме да направим колаборация с Европейската комисия по повод стратегия, която ще даде перспективата пред региона в следващите няколко години“, отбеляза още зам.-кметът Радостин Танев.

"Преди два дни имахме среща с IT-общността в нашия град, която малко по малко се увеличава стабилно, а това е важно за нас, защото е сектор, който искаме да развиваме. А ние искаме, за да имаме силен регион, който да продължава да има този брутен вътрешен продукт - на второ място сме след София. Предизвикателствата пред комплекса "Марица-изток“ ни задължават да обърнем специално внимание на предстоящите инвестиции. Когато говорим за привличането и задържането на младите хора, ние слагаме акцент върху образование, дигитализация, култура, туризъм и, разбира се, инвестиции. Именно затова през последните години в Стара Загора беше създадена нова гимназия – ПГКНМА "Проф. Минко Балкански“, чиято цел е да обучава специалисти в IT-сферата“, припомни още Радостин Танев.

Зам.-кметът благодари на зам.-ректора на Тракийския университет доц. Емил Славов и задочно на ректора проф. Добри Ярков, че са застанали зад идеята за нови специалности, насочени в IT-направленията, за да дадат възможност на старозагорските деца да останат тук, да учат и продължат образованието си.

Според проучване, проведено сред работодатели, ще се търсят над 15 хил. души за пазара на труда в Старозагорска област, обяви зам.-министър Румяна Петкова. "Има потребност от 9 000 квалифицирани кадри, 4200 специалисти с квалификация, 2700 без квалификация в преработващата и добивната индустрии, в строителството, транспорта и други сфери“, изброи г-жа Петкова.

"За 1 година броят на безработните в Старозагорско се е увеличил със само 264 души. Работа в областта може да се намери“, подчерта зам.-министърът на труда и социалната политика.

Днес в Стара Загора даваме пример за конгресен туризъм в тази прекрасна зала с всички необходими условия, посочи зам.-министър Павлин Петров. Той обяви още, че за първите 8 месеца от 2024 г. в нашия регион е имало 57 хил. регистрирани туристи, привлечени от старозагорските музеи, история и природа.