Заместник-кметът с ресор "Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова откри днес изложба, посветена на 50-годишнината от създаването на Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" (НУМСИ), предаде репортер на "Фокус".

"От името на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров искам да ви поздравя с поредицата от прекрасни събития, които отбелязват сериозните 50 години от създаването на Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова". Петдесет години са и много и малко време, но за този дълъг период всички сме категорични, че НУМСИ "Христина Морфова“ се превърна в сериозен културен институт за музика и сценични изкуства. Община Стара Загора ще продължи и занапред да подкрепя училището. Гордеем се с вас и вашите успехи“, обяви г-жа Надежда Чакърова.

"Имах удоволствието да разгледам цялата изложба и съм много впечатлена. От изключителна важност е днес в съвременното общество значението на училище от такъв мащаб“, увери зам.-кметът Чакърова. Тя поздрави учениците, както и ръководството на училището за дългогодишния им труд и за предаността им към знанието и развитието на музикалното и сценичното изкуство.

Експозицията проследява историята, постиженията и приноса на училището в развитието на музикалното и сценично изкуство в България. Посетителите ще могат да разгледат архивни материали, които включват фотографии и документи с ключови моменти от историята на училището, както и ще научат повече за ръководството на училището от неговото създаване до наши дни. Паната са подредени в парк "5 октомври“, в близост до пешеходната зона на бул. "Цар Симеон Велики“.

"Изложбата е на базата на Алманах, който усилено подготвяме от 6 месеца. Вече сме на финала и обмисляме да го издадем на 1 ноември – Денят на народните будители“, съобщи  Красимир Къшев, директор на НУМСИ "Христина Морфова“.

Специални гости на събитието бяха Иванка Сотирова, обществен посредник в Стара Загора, Станимира Димитрова, началник-отдел "Образование“, Диана Атанасова, началник-отдел "Култура“, бивши директори, ученици, както и представители на културните и образователните институции.

 

Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова“ е институция с дълбоки традиции и значителен принос в областта на музикалното и сценичното изкуство. Училището носи името на голямата българска оперна певица Христина Морфова. Учебното заведение е дало старт на кариерата на десетки изявени музиканти, артисти и педагози, които днес прославят Стара Загора  по света.