В Община Стара Загора се радваме, че в навечерието на празника на града ни се сбъдна една мечта - реализацията на книгата "Кметовете на Млада Загора“. Идеята, чрез осъществяването на подобни инициативи, е младите хора да натрупат ценния капитал, който сме сигурни, че е изключително важен за самоопределянето им занапред. Подобен опит не може да бъде никъде другаде натрупан и реализиран. Това каза зам.-кметът по образование и младежки дейности Надежда Чакърова по време на официалното откриване на документалната автобиографична книга, предаде репортер на "Фокус". Събитието се проведе в Регионална библиотека "Захарий Княжески“, а негови организатори са екипът на отдел "Образование и младежки дейности“ в Община Стара Загора.

"Основната идея за създаването и отпечатването на книгата е на кмета Живко Тодоров. Той, както и всички ние, които участвахме в процеса, се стремяхме да покажем добрия пример. Да разкажем за пътя на младежите, които активно са участвали в самоуправлението на града чрез младежката форма, която съществува при нас: млад кмет, младежки общински съвет, млад омбудсман“, обясни Надежда Чакърова.

Надежда Чакърова се обърна и към младите кметове през годините, които присъстваха на официалното откриване. "Прочитайки книгата, съм убедена, че всеки един от вас, независимо къде се намира по света, пази съкровени спомени от годината, в която е заемал тази длъжност и ще разказва на поколенията за тези отминали времена“, каза още зам.-кметът Чакърова.

Тя отправи и специални благодарности към издателите, които са успели да съберат от всички краища на света, вдъхновяващите истории на младежите, заемали поста "Кмет на Млада Загора“ в периода от 1997 г. до 2024 г.

"Книгата показва пътя към успеха на всеки един от вас, към изграждането на характера ви, който води към успеха. Вие сте пример не само за бъдещите млади кметове, но и за всички млади хора“, определи издателят Петър Драгиев. Той благодари на всички от Община Стара Загора, помогнали за създаването и отпечатването на изданието.

На сцената младите кметове се върнаха назад във времето и с носталгия разказаха за своите преживявания, успехи и предизвикателства.

"Ние направихме нещо, което устоя във времето и е оценено и до ден-днешен. Младите хора са ключовият фактор за развитие на града“, сподели Стефка Рихтер, млад кмет, мандат 1999-2000 г.

"Стара Загора е първият град, в който се избират млад кмет и Младежки общински съвет. Книгата е направена с любов и много ме докосна. Прелиствайки страниците, си спомних за отминалите години и най-вече за моите учители“, разкри Диян Димитров, млад кмет, мандат 2001-2002 г.

Официално гости на откриването от Община Стара Загора бяха: Милена Желева, заместник-кмет по култура и туризъм, Иванка  Сотирова, обществен посредник на Стара Загора, Станимира Димитрова, началник-отдел “Образование и младежки дейности“, Диана Атанасова, началник-отдел "Култура“. Събитието уважиха и Златица Радева, директор на Център за подкрепа за личностно развитие - Стара Загора,  Искра Иванова, ръководител на Младежкия общински съвет и много други.

На финала Надежда Чакърова награди всички кметове на Млада Загора с плакет и луксозно издание на книгата, в която те са главните герои.

Днес, от 17.30 ч., в Регионална библиотека "Захарий Княжевски“, предстои изборът за Кмет на Млада Загора. Емблематичното събитие е с над 20-годишна традиция. От 1997 г. насам Млада Загора има 27 млади кметове, като 23-ма от тях участват със своите документални автобиографични разкази в книгата.