"Пивоварната "Загорка“ е неизменна част от спомените на почти всяко старозагорско семейство от респектиращите 122 години насам. Благодаря на екипа й, че вървим заедно по един нелек път!“. С тези думи зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева се обърна към изпълнителния директор на "Загорка“ АД Олга Лавренова, предаде репортер на "Фокус". Зам.-кметът с ресор "Култура и туризъм“ посети дружеството днес, за да поднесе своите, на кмета Живко Тодоров и на цялото общинско ръководство поздрави по случай отбелязването на 30-годишнината от присъединяването на старозагорската фирма към корпорацията "Хайнекен“. Гост на празника бе и Негово Превъзходителство Симон ван дер Бург, посланикът на Кралство Нидерландия.

В приветствието си зам.-градоначалникът благодари на представителите на "Загорка“ за общата съвместна дейност в грижата за Стара Загора и за хората. Милена Желева отбеляза специално всички значими и смислени събития, за реализацията на които Община Стара Загора среща съдействие и съпричастност от ръководството на "Загорка“.

"Ето тази вечер, само след няколко часа и съвсем наблизо, стартира Beerфестът, очакваме всички да се забавляваме заедно! Благодаря за подкрепата и за Зоопарка, и за Фестивала "На зелено“, вероятно ще пропусна нещо, но най-важното е, че имаме обща мисия, изпълняваме я заедно и се подкрепяме в грижата за общността, което е най-важният приоритет за Община Стара Загора. Разчитам именно на ръководството на "Загорка“ да продължава да ни бъде такъв добър партньор. Хубав празник!“, пожела Милена Желева.

Адмирации за добрата съвместна работа с общината изрази и изпълнителният директор на "Загорка“ Олга Лавренова. "Имаме много неща, с които се гордеем и винаги мислим за бъдещето, защото за нас е важно да сме винаги първият избор за нашите любители на бирата, партньори и служители. Всеки ден работим да варим бира със страст за най-добро качество и вкус“, посочи изпълнителният директор. Тя получи благопожелания и от своя предшественик Димитър Алексиев - изпълнителният директор, подписал договора, с който на 28 октомври 1994 г. "Загорка“ става част от "Хайнекен“. Любопитен факт е, че договорът е подписан в неделен ден, което се смята за късметлийски факт.

"През всички тези години "Загорка“ прави страхотни иновации и, минавайки от тук, както госпожа заместник-кметът спомена, видях това прекрасно събитие Beerфеста“, посочи посланикът на Нидерландия Симон ван дер Бург. Негово Превъзходителство огласи, че една от амбициите на "Хайнекен“ е да стане въглеродно неутрална пивоварна компания до 2030 г. През миналата 2023 г. "Загорка“ вече е направила доста инвестиции в тази посока: в обновяване на техника и оборудване в пивоварната, а също така и в изграждането на собствен соларен парк, в намаляването на пластмасовите опаковки и в използването на пречиствателна станция за третиране на водата.

За вкусната трапеза на празника днес се погрижи популярният кулинар и тв водещ Ути Бъчваров. Гостите бяха поканени да разгледат и Музея на бирата с богатата му колекция от експонати.