Столичната община внася доклад за отпускането на заем за "Столичен автотранспорт“ ЕАД и "Столичен електротранспорт“ ЕАД в Столичния общински съвет (СОС). Това каза заместник-кметът по финанси и строителство Иван Василев в ефира на NOVA.

Работим да решим проблемите, които заварихме в множество сектори. Истинска привилегия е да се работи за София, както и да намираме решения на кризи, които целят да спрат развитието на града, коментира Василев.

"Много хора са загрижени, но само на думи.“, посочи също Василев. Разчитам, че в Столичния общински съвет ще намерим подкрепа за предложението, което ще внесем за отпускането на допълнителни средства за дружеството. Вярвам, че, ако наистина темата за транспорта е важна за колегите от общинския съвет този доклад ще бъде подкрепен. Това ще помогне на дружествата да работят и да не поставим под риск градския транспорт", подчерта столичният заместник-кмет.

Бездействието на общинските съветници по отношение на провеждането на конкурси в общинските дружества, чиито ръководства бяха сменени от "икономическото мнозинство“ е също важна тема, за която говори заместник-кметът на София. Василев посочи, че СОС трябва да инициира тези конкурси, според взетото от СОС решение, и да удържи на думата си, че това са временни ръководства, а не да продължат работа за следващите четири години.

В момента ключови обекти в града са под риск. Василев даде пример със "Софинвест“. Дружеството може да загуби лиценза си, заради включването на член в управителния съвет, който не притежава нужната професионална квалификация. Член на управителния съвет е с икономическо вместо с инженерно образование и ако не бъде сменен "Софинвест“ може да не получи лиценз от ДНСК.

Иван Василев коментира и темата с изпълнението на Капиталовата програма на общината. 

"Това е удобна тема, с която се спекулира и се твърди, че Капиталовата програма не върви добре.“, заяви той и посочи, че "Данните показват, че към август платените средства са повече отколкото са били през миналата година за същия период. 

Средствата по Капиталовата програма са инвестирани в редица инфраструктурни обекти, детски градини, улици, тротоари.", заяви също Василев.

"Отговорната грижа за транспорта доведе до това да издадем повече карти за градски транспорт, затова водим разговори с Министерство на финансите и очакваме да получим допълнителни трансфери за компенсация на преференциалните карти", заяви Василев в отговор на въпрос за осигуряването на средства от държавата за картите за градския транспорт.