Заместник-кметът по образованието и културата Павел Попов изслуша откъси от "Възпявай градините" на полския автор Павел Хюле по време на 12-то поредно издание на Нощ на литературата в морската столица. За да чуе текстовете на български и в оригинал на полски, заместник-кметът избра Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Специално за литературната нощ в морската столица гостува и полска делегация, която се включи в традиционното за града четене на откъси от произведенията в оригинал.

Павел Хюле, един от най-интересните и ценени в чужбина съвременни полски прозаици. Книгите му са преведени на много езици, като блясва още с дебютния си роман "Вайзер Давидек“. Творчеството му представлява завладяващ микс от история и генеалогия на духовното, в него голяма роля играе паметта за прочути чужди литературни текстове, изразяваща се в диалог и игра на алюзии. "Възпявай градините“ е магичен, фино конструиран и многопластов роман, който разказва за предвоенния свят на много култури, на преплетени традиции и нации.

Припомняме, че в пет знакови центрове на културния живот бяха организирани читателските гнезда за любителите на европейското литературно богатство в Нощ на литературата във Варна. Освен Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ в инициативата със свои гнезда участваха още Градска художествена галерия "Борис Георгиев“, Фестивален и конгресен център (НДК – клон Варна), Радио Варна и книжарница "Хеликон“ (Севастопол).