Както знаете кметът на Столична община върна за ново гласуване и разглеждане смяната на управителните съвети в шестте общински дружества, която беше направена преди две седмици. Завладяната държава обаче отвръща на удара - правителството в лицето на областния управител, назначен от служебния премиер, абсолютно по незаконосъобразерн начин се опитва да ограничи правомощия на кмета на Столична община. В пълзящия преврат в София се включи и правителството. Опитват се да направят правата на кмета нищожни! Това се случва абсолютно координирано с икономическото управляващо мнозинство в Столичния общински съвет. Това коментира зам.-кметът на Столична община Иван Василев, предава "Фокус".

Зам.-кметът изложи следните факти:

"В петък, миналата седмица, кметът изпраща писмо до областния управител с аргументи защо е върнал за ново разглеждане гласуването. Само час по-късно в деловодството  на СО е изпратено писмо, написано от обласния управител, което е 7 страници с аргументи против авгументите на кмета. За един час областния управител се запозна с аргументите на кмета и направи така, че да направи седем страници "против", с което се опитва да заглуши кмета, опитва се да му ограничи правата. Опитва се да направи този незаконен избор за смяната на управителите на общинските дружества закон, а той не е. Изникват няколко въпроса", отбеляза Василев.

На първо място той посочи:

- Координирал ли е областният управител с вносителите на доклада - г-н Контрера и другите анонимни зависими общински съветници документите, свързани с избора на дружествата?;

- Чия поръчка изпълнява областният управител - на премиера или на политическия лидер на политическа партия ГЕРБ, защото областният управител на София-град е кандидат за народен представител от политическа партия ГЕРБ?;

- Кой управлява тази страна и кой изпълнява поръчките на икономическото мнозинство?

"Надявам се тези въпроси да продължат да бъдат задавани и да получим техните отговори. За нас е ясно, че координираната атака по превземане на София продължава с участието на правителството", добави зам.-кметът на София.