"Много е тъжно. Не им прави чест, а са млади хора" - това каза за Plovdiv24.bg заместник-кметът на Пловдив Савина Петкова в първи коментар за поисканата  оставка от групата на "Браво, Пловдив". Самата Петкова е сред учредителите на сдружението, беше заместник-председател на Общинския съвет, предложена от групата съветници на "Браво, Пловдив", преди да приеме предложението да стане  заместник-кмет.

"Най-обидното и това, което ме изненада, са твърденията за съмнения за корупция. Аз съм вече 24 години в публичното пространство. С никого не съм в отношения. Г-н Дошков никой не може да го спаси. Той се е явил в консорциум за линии от градския транспорт (б.а. - договорът от 2018 г.). Единият вече го прекратихме, за другия предстои развитие.

Аз не спасявам г-н Дошков. Спасявам пловдивския градски транспорт, който има своите проблеми, но пред него стоят и много задачи. За мен твърденията на "Браво, Пловдив" са обидни и безпочвени. В крайна сметка има компетентни органи, ако смятат, че съмненията им са основателни, могат да се обърнат към тях" - заяви Петкова.

Заместник-кметът уточни, че всички кадрови решения са на "Браво, Пловдив". "Не съм предложила нито един човек за някой пост. Освободеният шеф на "Паркиране и репатриране" е недобро кадрово решение на "Браво, Пловдив". Използвам случая да пожелая успех на новия директор на ОП "Паркиране и репатриране", защото предприятието има много повече задачи от това да бъде златната кокошка за община Пловдив. Специални благодарности и на екипа на ОП "Организация и контрол на транспорта" - те са страхотни хора, професионалисти, научих много от тях" - каза още Петкова.

По въпроса за системата на "Тикси" за електронно таксуване в градския транспорт, уточни, че процедурата за избор на фирмата е проведена в предходния мандат съобразно всички изисквания на Закона за обществените поръчки. Договорът е публичен, всеки може да се запознае с параметрите и до настоящия момент нито един компонент от първоначалното споразумение не е променян. Тръгването е забавено, но през този период е защитено успешно сертифицирането в НАП и ДАМТН и по една линия пилотно вече върви е-таксуването.

"Да не го превръщаме в семейна свада, но съветниците от "Браво, Пловдив" не са проявили никакъв интерес към ресора "Транспорт". Като съветници те имат право на законодателни инициативи. Защо не са изработили и предложили някоя наредба?" - пита риторично Савина Петкова.

"Тъгувам за тези млади хора. До тях има немного светли хора, които им натискат кошчето. Жалко, защото "Браво, Пловдив" започна с голям ентуасиазъм да работи за града и хората. Тази енергия спихна" - каза в заключение тя и цитира крилатата фраза на Радой Ралин: "Когато си отидат отвратените, остават отвратителните".

Дали Савина Петкова ще остане на поста си решение трябва да вземе кметът Костадин Димитров.