При проверки на превозни средства в района на Дунав мост 2 – Видин - Калафат митническите инспектори откриха голямо количество текстилни изделия и опаковки за парфюми на световни марки.

На 21.10.2024 г. митническите служители проверяват товарен автомобил, превозващ групажен товар с маршрут България – Полша. Митническите инспектори установяват 291 000 опаковки за парфюми с обозначения на световни търговски марки в три от палетата, описани като 1370 кг авточасти в предоставената товарителница.

На 22.10.2024 г. отново в района на ГКПП "Видин“ е спряна за проверка товарна композиция. Според представените транзитни декларации автомобилът превозва текстилни изделия от Турция за Полша. Митническите служители отклоняват товарната композиция за щателна митническа проверка, при която установяват, че съдържа 44 633 текстилни и други изделия със знаците на защитени търговски марки.

Посочените стоки са задържани поради основателни съмнения за нарушени права върху интелектуална собственост. Предстои за това да бъдат уведомени право притежателите на търговските марки.

Контролните действия са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници“, ГД "Гранична полиция“, ГД "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.