Заличиха от предизборните листи за общински съветници в ОбС – Велико Търново кандидатка, тъй като не отговаряла на критерия за уседналост. От Общинската избирателна комисия в старата столица са взели решение Светлана Иванова да бъде премахната от списъка, тъй като са получили писмо от Централната избирателна комисия, в което е посочено нарушението на Изборния закон, предаде кореспондент на "Фокус“.

"Съгласно разпоредбата на чл.397 ал.1 ИК от Изборния кодекс "Право да бъдат избирани за общински съветници имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“, казва категорично закона.

Датата, от която кандидатите най-късно трябва да живеят на територията на общината, в която искат да са общински съветници е 28 април 2023-а година. Това означава, че до тогава те трябва да са показали, че имат съответно постоянен или настоящ адрес в населено място от общината. Според представеното от Светлана Иванова Удостоверение се вижда, че тя е заявила постоянен и настоящ адрес във Велико Търново на 6 юли.

Промяна в номарата на листата на местната коалиция няма да има, тъй като официалният срок за това е изтекъл на 28 септември.