Областният управител на област, Смолян Захари Сираков поздравява жителите на областта по случай 116 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

"Уважаеми граждани на област Смолян,

Независим и свободен е народ, който полага ежедневни усилия, за да отстоява националните си ценности! Нашите деди непоколебимо следваха своите идеали и обединени около общата кауза освободиха и съединиха териториите на България, след което на 22 септември 1908 година с Манифеста от цар Фердинанд провъзгласиха Независимостта на Родината ни! С този държавнически акт те ни дадоха поредния повод за гордост, пример, който да следваме, и добър урок по родолюбие!  

И днес, 116 години по-късно, независимостта е основата, върху която градим своето достойнство и отстояваме гражданските си права! Но да не забравяме, че тя не ни е даденост, а трябва да залегне в самосъзнанието на всеки един от нас, не само като привилегия, но и отговорност! Пред Европа и света имаме възможност да се заявим като нация, изградена от знаещи, можещи, мислещи и действащи хора, които защитават личните си права, зачитайки и тези на другите! Българският народ притежаваме сили и потенциал да издигнем авторитета на страната си и да се развиваме във всички обществени сфери, но можем да го постигнем само ако сме обединени и водим националноотговорна политика! 

Пожелавам ви здраве и благополучие! Стремете се към независимостта чрез знанията, уменията и трудолюбието си! Бъдете градивни в делата си и почтени към рода си, България и човечеството!

Честит празник!“, се казва в поздравлението на областния управител на Смолян.