Въпросът колко е бил мощен моторът на загиналия при пътен инцидент Недялко Бакалски в Пловдив ще се изясни на следващото съдебно заседание, предаде репортер на "Фокус".

Официалната информация от “Сузуки" по направеното от Окръжен съд Пловдив запитване все още не е представена. Причината е, че от фирмата в България очакват разяснения и информация от клон в чужбина.

Адвокатът на близките на Бакалски пожелаха да бъде разпитан приятел на Недялко, който може обясни по какъв начин е било регистрирано превозното средство в КАТ.

“Познавам пострадалия, мой приятел е от много години. Аз съм моторист. Моторът на Недялко е "Сузики" с 600 кубика мощност. Така излиза от фабриката на "Сузики". По документи киловатите са 88. По нашите документи в България моторът се управлява с А категория.

Неговият мотор е бил вкаран от Швейцария и е ограничен за А2 категория на 25 киловата мощност. Намаляването се прави в подсервизи  на "Сузики", не в оторизиран. Когато това се направи, не влиза в сервизната история. Ако дадат справка от КАТ, ще излезе, че е с големи киловати.

Имах същия мотор от Германия внесен и го регистрирах в КАТ и с малки киловати. Един път, когато впишат 25 киловата, ако се препродава. не се изписва допълнителен документ, защото вече така е вписан.

През 2019 година се внася моторът на Недялко от  неизвестен собственик в България, регистриран е в КАТ. Недялко е 4-ти собственик на този мотор. Пише, че е 25 киловата и отговаря на неговата правоспособност", раясни той.

Вещите лица, направили четворната комплексната съдебномедицинска експертиза, както и техническа такава, не можаха да прочетат заключенията си в съдебната зала вчера.

Причините за това бяха две. Едната е, че не е спазен 7-дневният срок за внасяне на заключението в съда, а другата е липсващ подпис на един от лекарите.

В залата бяха разпитани свидетелите Иван Иванов и Тодор Тошев, които са младши автоконтрольори от сектор “Пътна полиция".

Припомняме, че обвинен за трагичното събитие е Иван Иванов. Според обвинителния акт на 05.05.2022 г. при управление на лекия си автомобил той е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 20-годишния Недялко Бакалски, която е настъпила няколко дни по-късно 12.05.2022 година.

През юли защитата на Иванов изрази съмнения, че Бакалски е управлявал мотор от категория А, а всъщност е притежавал книжка за категория А2 и следователно той може да не е бил правоспособен водач за конкретната категория.

Отговорът на този въпрос ще бъде изяснен на заседанието през 5 декември от 10,00 часа.