Резултати от спецоперация във видинския кв. "Нов път“: четирима задържани; образувани едно досъдебно производство и три предварителни проверки

В акцията участваха четири екипа на жандармерията

Полицейските действия, с цел превенция на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите и профилактиране на активния криминален контингент, стартираха рано тази сутрин. На изградените три временни контролно-пропускателни пункта при входно-изходните точки на кв. "Нов път“ екипите проверяваха водачите на преминаващите моторни превозни средства. Паралелно извършваха проверки на частни адреси, обществени места, търговски обекти и питейни заведения в квартала, инспектираха пунктове за скрап, заложни къщи и офиси за бързи кредити във Видин.

В хода на операцията, с полицейска мярка за срок до 24 часа, полицаите задържаха криминално проявен видинчанин. При процесуално-следствените действия в дома му в кв. "Нов път“, разследващите иззеха списъци с имена. Уведомена е прокуратурата. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 167, ал.2 от Наказателния кодекс.

За други престъпления са задържани три лица от квартала. При проверки на три частни адреса, униформените установиха дърва без контролна горска марка и без документи, доказващи законния им произход. На стопаните са съставени актове по Закона за горите, по случаите - образувани преписки по чл.235 от Наказателния кодекс.  

Униформените провираха 142 моторни превозни средства и 158 лица (18 от тях - криминален контингент). За констатирани нарушения съставиха един акт и 13 фиша по Закона за движението по пътищата, един акт по Кодекса за застраховането и връчиха два електронни фиша. Пътните полицаи тестваха с дрегер 17 шофьори.

В днешната операция участваха екипи на жандармерията, служители от видинското районно управление и структурите на областната дирекция – криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, както и разследващи полицаи, съобщиха от ОДМВР-Видин. 

Остава засиленото полицейско присъствие в кв. "Нов път“.

Провеждането на специализирани операции за превенция и противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, продължава в цялата област.