Софийският градски съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража" за единия от полицаите, обвинени във взимане на подкуп. На 4 февруари "Фокус" ви съобщи, че четирима полицейски служители - двама от столичното Първо - РУ и двама от КАТ-София, са задържани, след като са поискали и получили подкуп в размер на 800 лева от спрян за проверка водач на МПС. 

Съдът прецени, че за него има достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че е извършил престъпленето, в което е обвинен. За него е и най-голям интензитетът на възможността да извърши престъпление ако бъде с по-лека мярка за неотклонение. 

За другите трима служители на МВР съдът определи гаранции от по 10 хиляди за единия и по 8 000 за останалите двама. Мотивът беше, че за тях също има доказателства, че са съпричастни към престъплението, но вероятността да извършат престъпление е по-малка. 

Съдът определи като незаконосъобразен срок от 96 часа, в които четиримата са били задържани, без прокурорът да внесе мярката им в съда. Определението не е окончателно и подлежи на жалба и протест.