По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража 41-годишния мъж, който се опита да измами по телефона столичанка, съобщават СРП. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 03.02.2024 г. за времето от 10.30 часа до 12.50 часа в град София с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и подържал в заблуждение чрез телефонно обаждане жена, че трябва да съдейства на органите на полицията за "задържането на измамници“. За целта дамата оставила до контейнер за боклук в столицата сумата от 6950 лева и златни накити.

В резултат на деянието е направен опит да бъде причинена имотна вреда на Д.Т., като той е останал недовършен, тъй като обвиняемият е задържан от полицейски служители. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл.18, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.  

С постановление на дежурен прокурор мъжът беше задържан за срок до 72 часа.

Състав на Софийски районен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор и определи спрямо мъжа да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“. Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.