Вчера 86-годишна жителка на село Вирове потърсила помощ в полицията в Монтана. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Жената обяснила, че предната вечер, към 20.45 ч. получила обаждане от скрит номер на стационарния си телефон. Непознат мъж, представяйки се за лекар от местната болница, й съобщил, че снаха й се нуждае от спешна ортопедична операция, за която трябва да се платят 19 000 лв. Объркана от ситуацията жертвата обяснила, че в дома си има само 1 500 лв. Половин час последвало ново позвъняване с указания да предаде парите пред вратата на къщата си на изпратения от мнимия доктор "санитар". Едва след като изпълнила указанията, тя се усъмнила, че е попаднала в измамна схема.

Веднага стартирали оперативно-издирвателните действия, в които, заедно с експерти от сектор "Измами“ в ГД "Национална полиция“ били ангажирани криминалисти от ОДМВР Монтана и Участък "Огоста“. В резултат на прецизното разследване "санитарят“, използван в ролята на куриер в измамната схема, бил установен. Задържаният – 31-годишен криминално проявен и осъждан мъж от село Д-р Йосифово, предал 900 лв. от взетите пари.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК и действията по разследването продължават под наблюдението на Районна прокуратура – Монтана.