Митнически служители задържаха 960 000 броя заготовки за кутии за цигари с логото на търговска марка, за които има съмнения, че са фалшиви, предаде репортер на "Фокус“.

На 6 ноември на Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) при "Дунав мост 2“ при Видин пристига камион, който според представените документи превозва опаковъчни материали от България за Португалия, уточняват от Агенция "Митници“. При проверка на един кашон от пратката митническите инспектори установяват, че съдържа изрязани заготовки за кутии за цигари с лого на известна търговска марка. Камионът е съпроводен до мястото за щателна митническа проверка, при която митническите служители откриват общо 300 кашона, съдържащи изрязани заготовки за кутии за цигари със същото лого. Извършеното преброяване показва, че в кашоните се съдържат общо 960 000 броя заготовки.

Поради съмнения за неправомерно използване на защитена търговска марка стоката е задържана в Митническо бюро Видин до произнасянето на правопритежателите на търговската марка.

От началото на годината това е седми опит на ГКПП  на предотвратена контрабанда на суровина за нелегално производство на цигари, според официалния бюлетин на  Агенция "Митници“. При пет случая са задържани общо 911 ролки коркофан, 2937 кашона с опаковки за цигари и над 1,1 млн броя заготовки за кутии за цигари, в други два случая са задържани 3160 кг коркофан. Последният случай на задържане на суровина за контрабандни цигари на този пункт е на 27 октомври. Тогава митничари откриват в товарен автомобил излизащ от страната и управляван от български гражданин,  сред превозваната стока два палета, съдържащи 240 бобини с ленти филтърна хартия за цигари – коркофан,с общо тегло 1800 кг, всички брандирани с лого на световна търговска марка.