Служители на Регионална дирекция по горите в Кюстендил са се натъкнали да два фрапиращи случая на нерегламентиран добив на дърва, съобщиха за "Фокус“ от дирекцията. Първият случай е станал известен при рутинна проверка на дърводобивен обект, намиращ се в землище село Добри дол, община Трекляно. На него горските инспектори са установили сеч в частен имот, за който няма издадено позволително. Съвместно с органите на МВР са констатирали, че са отрязани 215 дървета от дървесен вид зимен дъб и цер, на чиито пънове липсва отпечатък от  контролна горска марка.

По време на проверката инспекторите се натъкнали на високопроходима тежкотоварна техника- булдозер, който прокарва път през имота, за който няма издадено позволително за сеч. За установеното нарушение е съставен констативен протокол. Към момента са спрени всички действия в имота, започнато е досъдебно производство, сезирана е Районна прокуратура - Кюстендил.

В резултат на започналите засилен контрол и масови проверка е установен и вторият случай, който е в землището на село Невестино и отново в дърводобивен обект. В хода на проверката са установени нарушение за над 120 плътни куб. метра едра строителна дървесина. Дървеният материал от дървесен вид бук, цер, благун и черен бор  не е бил маркиран с контролна горска марка.

Съставени  са пет административни акта по Закона за горите на лице, упражняващо частна лесовъдска практика, за това, че не упражнен контрол и е допуснато да се извърши сеч на немаркирани с контролна горска марка дървета. И по този случай е сезирана Районната прокуратурата в Кюстендил.