Във връзка с изключително големите количества валежи, паднали на територията на община Сърница в последните 24 часа, водата е излязла извън коритото на река Доспатска. Това съобщиха от Общината. Поради тази причина и предвид опасността от заливането на моста, временно е затворен основният път до отсрещната страна на яз. "Доспат" в гр. Сърница (местностите Голяма и Малка Крушица и Орлино), като движението е ограничено още при моста на реката на излизане от Сърница.

Призовават се гражданите да не предприемат пътувания към горепосочените местности, а тези, които вече са там, също да не предприемат преминаване през моста с цел връщане към гр. Сърница. Ограничението е наложено до понижаване на нивото на водата и при първа възможност, след преценка на безопасността на съоръжението на моста, движението ще бъде незабавно възстановено. При възникнала неотложна нужда, към момента все още е възможно преминаването през полския път при местността Караасан като обходен маршрут. Водачите на превозни средства обаче следва да имат предвид, че пътят е полски и преминаването през него също може да бъде изключително затруднено.

Забранява се и преминаването през други мостове над реки и дерета, както и в близост до тях на цялата територия на Община Сърница. Нивото им е изключително завишено и създава сериозни предпоставки за възникване на инциденти.

При възникване на ситуации от извънреден характер, в това число и опасност от наводнения, гражданите следва да сигнализират на националния телефон за спешни случаи 112 или в Община Сърница на следния телефон 0885202439, където ще се свържат с оперативните дежурни. Призовават се всички граждани за отговорно поведение.