Забранява се къпането в яз. "Копринка" и останалите водни басейни в Община Казанлък. Това съобщиха за "Фокус" от Община Казанлък. Забраната се налага с цел осигуряване безопасността на гражданите и предотвратяване на водни инциденти

Ето и Наредбата: 

"I. Назначавам Общинска комисия;

II. Комисията да организира и проведе следните мероприятия:

1. Да определи местата за къпане на територията на община Казанлък.

2. Да провери готовността на водните площи по т.I от настоящата заповед по отношение на прилагането на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и да разреши ползването им.

3. Да упражнява периодичен контрол върху прилагането на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, приета с ПМС №182/ 24.07.96 г. на територията на община Казанлък.

4. Периодично да проверява хигиенно-санитарното състояние на определените за къпане места и при необходимост да направи съответните предписания.

5. Да организира разгласяването на настоящата заповед чрез средствата за масова информация и на интернет страницата на Община Казанлък .

6. При възникване на критични ситуации, свързани с удавяния, незабавно да се информират органите на държавната и местната власт по установения ред – Общински съвет за сигурност на тел. 0431/98357 – за предприемане на необходимите мерки.

III. Забранявам къпането в язовир "Копринка“ през летния сезон на 2024 г., както на плажа от северната му страна, така и по цялото протежение на язовира, с цел предотвратяване на водни инциденти и опазване здравето на населението.

IV. Забранява се къпането, плуването и използването за водни спортове на останалите водни обекти на територията на общината, като открити канали, изкопи, реки, микроязовири, езера и други водни басейни.

V. Собствениците, концесионерите и арендаторите на микроязовири, открити канали и други водни площи, забранени за къпане, са задължени да ги обезопасят с ясно забележими предупредителни и забранителни знаци. 

VI. Лицата, които нарушават разпоредбите на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи, носят административна отговорност съгласно Закона за административните нарушения и наказания", пише в Наредбата.