Проверки остановиха, че за периода от януари до септември тази година, сумата на установените забавени заплати в област Смолян е 89 450 лв. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на Инспекцията по труда в Смолян. След намесата на инспекторите по труда са изплатени над 85 000 лв. забавени трудови възнаграждения, включително и суми за предишни периоди, отбеляза тя.

"През месец септември Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян е извършила 67 проверки. За първи път са проверени 8 предприятия. При извършените проверки са констатирани общо 270 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство. От тях 183 са по Закона за безопасни условия на труд, 83 по трудовите правоотношения, три по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, и едно по Закона за държавния служител. За тяхното отстраняване са приложени 262 принудителни административни мерки“, поясни инж. Даракчиева.

За деветте месеца на настоящата година Инспекцията по труда в Смолян е издала 195 разрешения за работа на непълнолетни лица. През септември е установено едно непълнолетно лице да работи без наше разрешение, за което ще бъде уведомена прокуратурата, каза още инж. Даракчиева.