Считам, че е редно на 12 август, когато е Международният ден на младите хора, да осигурим пространство, където младите да се включат и да представят своите добри идеи – да работят, да пеят, да танцуват, да се забавляват, да танцуват. Това каза Десислава Темелкова – директор на Дирекция "Спорт и младежки дейности“ на Столична община, в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

Фестивалът "My Sofia. Youth with causes“ се организира за втора поредна година. Той ще се проведе на 11 и 12 август на откритата сцена на Kino Cabana в парка на НДК. Основните каузи на тазгодишното издание на фестивала са осиновяване на бездомни животни, превенция на употребата на алкохол и наркотични вещества, диагностициране на рак на кожата, ХИВ/СПИН, подкрепа на хора с интелектуални затруднения.  

"Много отдавна работим по всички тези кампании, създали сме условия за тях под различни форми, но тук се опитваме максимално да достигнем до младите чрез концентрираното пространство. Много малко хора знаят, че бичът на ХХІ век реално е ракът на кожата. Затова се свързахме с професионалисти, които по достъпен начин да представят на младия човек колко отговорен трябва да бъде, когато отиде на почивка например“, обясни Темелкова.  

Кампанията "БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб!“ цели да насърчи осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации, да популяризира адекватната грижа за тях и да повлияе на промяната на отношението на хората към осиновяване на бездомни животни, обясни тя. "БезДОМен или ДОМашен?“ е една кампания, която стартирахме преди година и тя носи отлични резултати. Смятаме да продължим тази кампания, като намерим емблематични личности, които да продължат тази наша кауза и да се погрижат за някакъв домашен любимец под някаква форма“, допълни гостът.  

Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столична община пък ще проведе симулации с цел превенция употребата на алкохол и наркотични вещества. "Всички общински и държавни институции са обединили сили и непрекъснато създаваме кампании, търсим възможности да достигнем до училищата, младежите и подрастващите. Ще провокираме младите хора да се докоснат от първо лице, да сложат очила и да усетят колко забавена е реакцията, колко различно е усещането и как не можеш да контролираш и координираш себе си под въздействието на алкохол и наркотици. И да си дадат сметка, че не трябва да сядат зад волана, след като са пили алкохол“, уточни директор на Дирекция "Спорт и младежки дейности“. 

Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве е партньор на фестивала. "Те за пореден път ни показват колко внимателни трябва да бъдем, да носим отговорност за действията си и колко съществена е ранната диагностика на каквото и да било. След края на фестивала те ще осигурят възможност всички желаещи да отидат и да направят абсолютно безплатни тестове за ХИВ/СПИН и хепатит“, поясни организаторът.  

Съвместно с Фондация "Светът на Мария“ ще бъде оказана подкрепа и на хората с интелектуални затруднения. "Работим с хората със специални нужди, защото смятаме, че те са безценни за нашето общество. Те пък от своя страна ще ни покажат как няма невъзможни неща. Те творят, създават и ще им дадем възможност да представят творбите си“,  каза още Темелкова.  

Столична библиотека също е един от партньорите на фестивала. "Редица издателства ще бъдат до нас и чрез предизвикателства ще накараме младия човек да зачете отново, да усети книгата“.  

На откритата сцена първата фестивална вечер концерт ще изнесе група "Остава“, а на 12 август ще има прожекция на комедията "Опасен чар“ от режисьора Иван Андонов.