За трите почивни дни във Видинско са станали две катастрофи на пътя, други двама шофьори са шофирали пияни и дрогирани, предаде репортер на "Фокус“.

56-годишен от с. Гара Орешец, шофирал личния си лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест, съобщават от ОДМВР-Видин. На 3 март, около 10.10 часа, в гр. Димово униформени спрели за проверка "Фолксваген Поло“ с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на водача отчела 1.72 промила. Мъжът отказал да даде кръвна проба за изследване. Превозното средство било иззето по надлежния ред. По случая в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.

Същия ден 30-годишен от гр. Монтана, управлявал товарен автомобил под въздействието на наркотично вещество, е бил задържан в полицейския арест. Около 13.35 часа, в района на ТЕЦ-Видин пътни полицаи спрели за проверка "Мерцедес Спринтер“ с прикачено ремарке. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на опиати. Мъжът дал и проби за медицинско изследване. По случая е образувано досъдебно производство.

Дрогиран с амфетамини шофьор предизвикал пътнотранспортно произшествие – по пътя между селата Арчар и Ботево, за щастие няма пострадали, пречинени са леки материални щети. Катастрофата е станала между товарен автомобил "Мерцедес Спринтер“, управляван от 22-годишен и лек автомобил "Сузуки“, шофиран от 25-годишен водач. На място пътни полицаи тествали за наличие на алкохол и наркотици двамата водачи. Пробата на 22-годишния видинчанин реагирала положително на амфетамин. Той дал и проби за медицинско изследване. Задържан е бил в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

На 4 март в 16.40 часа на тел.112 постъпил сигнал за катастрофа на ул. "Цар Александър II“ в областния град между лек автомобил "БМВ“, шофиран от 73-годишен видинчанин и мотоциклет "Кавазаки“, управляван от 34-годишен от с. Иново. Мотоциклетистът е бил настанен за лечение във видинската болница. При тестване с технически средства пробите му не са отчели наличие на алкохол и наркотични вещества. Шофьорът на лекия автомобил също бил тестван. Дрегерът не е отчел наличие на алкохол, а тестът с техническо средство реагирал положително на амфетамин. Той дал и проби за медицинско изследване в ЦСМП. Задържан е бил с полицейска мярка за срок до 24 часа. При огледа на местопроизшествието разследващите установили, че водачът на леката кола предприел маневра "завиване в обратна посока“ в нарушение на ясно видима хоризонтална надлъжна маркировка – двойна непрекъсната осева линия, и отнел предимство на насрещно движещия се мотоциклетист. Мотоциклетът се е ударил в задната дясна част на колата, а водачът му паднал на асфалта. Лекият автомобил е иззет по надлежния ред. По случая е образувано досъдебно производство.

За времето от 5 часа на 4 март до 5 часа тази сутрин полицейските служители реагирали на 14 сигнала (един от тях за нарушаване на нощната тишина). При осъществяване на контролната си дейност проверили 46 лица и 40 моторни превозни средства, а за констатираните нарушения съставили 12 акта и осем фиша, допълват от ОДМВР-Видин.