За трета поредна година Видин е домакин на "Летни музикални празници 2023“. Празниците  се реализират от Симфониета – Видин, сдружение "Опера за България“, Държавна опера – Варна и Община Видин.

Дни преди началото на празниците, в Регионалния клуб на Българска телеграфна агенция във Видин, бяха представени програмата и участниците. В пресконференцията участваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова, проф. Иванка Нинова – инициатор на празниците, директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев, представители на Държавна опера – Варна, журналисти, съобщиха от Община Видин.

Летните музикални празници са плод на дългогодишна мечта на видинчанката, оперната прима и педагог проф. Иванка Нинова, която сподели, че искрено се надява те да се превърнат в емблема за Видин и да събират културната общественост от цяла България и чужбина, да бъдат чакани и търсени. Проф. Нинова благодари на Община Видин за финансовата подкрепа за осъществяването на тази мечта.

Една от целите на община Видин, каза д-р Цвета news pic 2
© Фокус
Мирослав Кръстев стана носител на наградата "Бялата птица" за значим обществен принос
н Ценков е дунавския град да се превърне в дестинация за културен и фестивален туризъм. Той добави, че хората на изкуството ще имат по-големи възможности за изява и след откриването  през есента на културния център "Жул Паскин“, който ще се помещава в напълно обновената над 120 годишна сграда на Синагогата.

В лицето на Община Видин намираме партньор, който винаги е готов да ни помогне за реализирането на творческите ни проекти, каза на пресконференцията Мирослав Кръстев. Той благодари и на проф. Нинова за това, че успява да събере прекрасен екип от млади и талантливи изпълнители с авторитет, доказали се не само в България, но и на международната сцена.

Видинската публика е с добър вкус, взискателна и разбираща, така че сме длъжни да представим качествена продукция. Щастлив съм, че ще могат да  се видят прекрасни млади певци, някои от тях студенти на проф. Нинова, които
© Фокус
Мирослав Кръстев стана носител на наградата "Бялата птица" за значим обществен принос.Наградата връчи Ирена Данаилова
са бъдещето на оперното изкуство на България, категоричен бе и режисьорът на спектаклите Александър Мутафчийски, който е добре познат на видинската публика с много свои участия в летните музикални празници и концертни спектакли.

Оперно-оперетните спектакли ще се състоят на 6 юли – четвъртък и 8 юли – събота, от 20:00 часа пред емблематичния за Видин архитектурен паметник "Стамбол капия“. В първия ден публиката ще се наслади на операта "Севилският бръснар“ на Джоакино Росини, а на 8 юли на откритата  сцена ще бъде представена оперетата "Веселата вдовица“ на Франц Лехар. Диригент е маестро Григор Паликаров. Участие в летните празници ще вземе и Общински хор "Гена Димитрова-Плевен с диригент Анелия Дечева.

В края събитието Мирослав Кръстев, директор на Симфониета – Видин бе удостоен със скулптурата "Бялата птица“ за значим обществен принос, която се връчва за дванадесети път от  Националния пресклуб на БТА във Видин. Статуетката, дело на скулптора Александър Пройнов -АПЕР, е препратка към Йовковата бяла лястовичка, бе връчена на Мирослав Кръстев, който над 25 години е начело на една от най-големите културни институции във Видин, от Ирена Данаилова, дългогодишен кореспондент на БТА във Видин и основател на наградата.