За първи път в Северозапада, във видинското село Флорентин, се организира фестивал на карвинг изкуството върху плодове и зеленчуци.

Идеята на организаторите - народно читалище "Пробуда-1925“ село Флорентин, е да се популяризира изкуството да се твори върху плодове и зеленчуци. В рамките на двата фестивални дни – 14 и 15 юли участниците ще се запознаят с фолклорното богатство на България и традиционната местна влашка кухня, каза за Фокус председателят на местното читалище Борислав Митрашков. 

Посетителите на фестивала ще могат да участват в работилница по карвинг изкуство и да се учат от най-добрите майстори на кулинария. За малчуганите е организирана театрална работилница, ще бъде показана и изложба на детски рисунки . 

Фолклорни самодейни групи и състави от Северозападна България и Румъния, изпълнение на нестинарски танци и концерт на народния певец Светослав Стойчев, са само част от богатата културна програма на фестивала.

Самодейците от  читалище "Пробуда 1925“ са подготвила специална изненада за участниците и гостите на фестивала. Фолклорен състав "Флорентиана“ ще представи спектакъла "Плодородие“, кулинарната група от село Флорентин на живо ще приготви боб по влашки и качамак.

В двата фестивални дни, на мегдана в село Флорентин, непосредствено до брега на река Дунав, ще бъдат разположени щандове, на които ще може да се дегустира вино, произведено от местните изби – Дос Аламос, Видинска Гъмза, изба Фиорентина и др. Производители на собствена селскостопанска продукция също ще предлагат свои биопродукти, допълни Митрашков.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура“ по "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Партньори по проекта са народно читалище "Пробуда 1925", фондация "Феникс“ и земеделски производители от региона.