За първи път публиката в Добрич има възможност не просто да разгледа, а да преживее уникална изложба, която събира в едно графика, илюстрации, калиграфия и виртуална реалност, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Затова

заглавието на експозицията съдържа израза "добавена реалност“. Посетителят е необходимо в залата със своя смартфон или таблет да сканира два QR-кода и да инсталира две приложения, което отнема секунди.

Приложенията отвеждат към два отделни проекта, обединени в изложбата. Така заставайки пред графика и насочвайки към нея своето дигитално устройство, пред зрителят "оживява“ виртуално персонаж от света на ренесансовата поема Божествена комедия на Данте Алегиери или друг абстрактен свят, изпълнен с обеми, форми и цветове. Това е не просто разглеждане на изложба, а преживяване, което вълнува с цветове, движения и звук. Проектът е на трима творци и всичко тръгва първоначално от идеята да бъдат създадени картички, които да бъдат преживявани в същия формат като изложбата. Малката идея прераства в нещо по-голямо, което може да заеме пространството в галерийни зали. Един от проектите е представян само в София и Варна. Добрич е третият град, където публиката има шанс да преживее този вид изкуство.

Другият проект е представян само в столицата и добруджанският град е вторият в страната, който има честта да бъде домакин на подобно арт събитие. Светослав Косев е авторът на целия проект. С много вълнение той разказва за него: "Може би 20-25 години сме заедно, работейки по различни проекти. Два досегашни проекта, първият е създаден 2014 год., вторият - 2019 г. Те представляват всъщност интерактивни арт инсталации. Единият от проектите представихме във Варна през миналата година, когато бяха отбелязани 700 години от кончината на Данте Алегиери.

По стечение на обстоятелствата повечето от нещата в проекта бяха свързани с поемата "Божествена комедия“. Първоначалната идея беше проектът да бъде по най-различни литературни произведения, но впоследствие се случи така, че повечето творби са по Данте“. Първият проект е осъществен в София под наименованието "Взаимодействие с въображаема реалност“, той включва интерактивните инсталации "Интерактивно-генеративни формации“, "Взаимодействие с технологичен организъм“, както и серия от десет графични творби, придружени от добавена реалност. Част от тези десет творби са включени в експозицията в добричката галерия. Атанас Марков е авторът на приложението за добавена реалност, той разказва за своята работа: "Моето участие в проекта е сравнително технологично.

Макар че идейно също се включвам, когато обсъждаме, тъй като работим като екип. Създали сме си една арт група “Co-Interaction", в която работим с проекти, свързани с интерактивността в изкуството. Чисто технологично моделът е заимстван от софтуер за компютърни игри. С това, с което програмистите правят компютърни игри, аз просто правя изкуство. В случая не аз, ние“. Симеон Желев разработва калиграфията, която е част от творбите от цикъла "Божествена комедия“. Той споделя: "Основните ми интереси са в областта на графичния дизайн, калиграфията и артистичната книга. Конкретно в този проект най-силно взимам участие с калиграфията.

Интересна е връзката между книгите и графиките. Тя всъщност дойде от една история. Един друг виден наш български график Петър Лазаров през годините е подарявал много графики на Светослав Косев. Той реши, че иска да подари една от своите творби на Петър Лазаров. Но тъй като графиките му са големи - 100 на 70, и Петър Лазаров каза: но аз няма къде да я сложа тази графика. Съвсем импулсивно аз предложих да я нарежем. Това изуми Косев. Но начин има и впоследствие графиката може да се превърне в малко книжно издание“. Повечето от книгите в изложбата в Добрич са направени на подобен принцип. В случая е преобразувана традиционната идея текстът да илюстрира графиката и илюстрацията, т.е. случва се обратното.

Всяка от творбите в изложбата "Графика с добавена реалност“ може да се види в две състояния - реално, в двуизмерните графични отпечатъци, и виртуално, което може да се види чрез специално приложение през смартфон или таблет. Следващата спирка на тази уникална изложба е Велико Търново, съобщи Светослав Косев. Тя ще бъде представена там за 24 май. Авторите обещават да бъде разширена с още няколко нови творби с добавена реалност.



Жулиета НИКОЛОВА